Els test ràpids de coronavirus s’utilitzaran primer a hospitals i residències de gent gran

Marea Blanca critica que els professionals de l’atenció primària no estan sent “prou valorats”


Els test ràpids de coronavirus s’utilitzaran primer per diagnosticar als hospitals sobrecarregats i a residències de gent gran. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat aquest dilluns en roda de premsa que la prioritat serà “solucionar la sobrecàrrega assistencial” als hospitals amb la detecció “precoç” de pacients infectats així com per apartar ràpidament sanitaris infectats i “descartar com abans millor” els positius entre els professionals perquè puguin reprendre l’activitat al més aviat possible.

També es prioritzarà el diagnòstic a residències de gent gran, on es concentra població de risc, per garantir una actuació ràpida i evitar contagis entre residents. De fet, la fundacions i entitats de residències de gent gran exigeixen fer la prova a tots els treballadors davant d'un problema “greu” de personal. "Sent personal de primera línia, necessitem sí o sí que se'ls faci la prova", ha assegurat la presidenta de la patronal ACRA, Cinta Pascual. Ha assegurat que la situació a Catalunya dista de la viscuda a Madrid, però que s’ha de treballar per evitar d’arribar-hi. La presidenta també ha afirmat que “encara no està arribant el material de protecció necessari”.

Tal com ha explicat el director, els tests, posteriorment, s’utilitzaran per fer diagnòstics poblacionals per conèixer “de forma representativa” el nivell de transmissió comunitària. Simón ha explicat que van començar a rebre test ràpids de coronavirus dissabte al vespre i s'han començat a distribuir prioritzant les autonomies amb una “sobrecàrrega més gran”.

Simón també ha explicat que no descarten el trasllat de pacients entre comunitats autònomes per evitar el col·lapse sanitari. “Els plans hi són, quan sigui necessari utilitzar-los s’utilitzaran”, ha afirmat. El responsable de Sanitat ha remarcat que cal reduir el nombre de casos secundaris d’infectats que produeix cada cas de coronavirus. “L’objectiu és aconseguir que la mitjana de casos estigui per sota d’un”, ha dit. I, per això, ha destacat la importància d’aplicar correctament les mesures de distanciament social.

Les restriccions, “suficients, però millorables”

El cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha opinat aquest dilluns que les restriccions que s'apliquen a l'Estat són “suficients de moment”, tot i que “sempre són millorables”. Trilla, que forma part del comitè assessor del govern espanyol, s'ha fet seva l'argumentació de Fernando Simón, que va apuntar que a la Xina es va aïllar una província, i no tot el país. El doctor ha afegit que potser es pot fer “cirurgia molt selectiva d'algunes coses que encara estan en funcionament”. Ha confirmat que ja estan rebent material, tot i que poc a poc, així com tests ràpids. En aquest punt, ha advertit que aquestes proves només són fiables en part de la població, en aquella on és molt probable que hi hagi contagi.

Trilla ha avisat que aquesta setmana serà crítica, perquè encara no es notaran del tot els efectes de les restriccions posades en marxa fa una setmana, i això farà que els contagis i morts siguin molt altes. “De moment podem donar assistència a tots amb molta dificultat, però s'està fent”, ha dit. Pel que fa a l'aixecament de les restriccions, ha advertit que s'haurà de fer “de forma esglaonada”, perquè no hi haurà vacuna i el virus seguirà circulant.

245 morts en total a Catalunya

El Departament de Salut ha confirmat 54 nous morts per coronavirus a Catalunya, que eleven la xifra de víctimes mortals fins a 245. Aquest diumenge s’ha reduït el nombre de víctimes respecte a dissabte, quan en van ser 69. En les últimes hores també s’han detectat 1.221 positius nous i la xifra puja fins als 5.925 diagnosticats. D’aquests, 551 estan greus. Des de l'inici de l’epidèmia s’han donat 728 altes hospitalàries. En el cas d’Igualada, només hi ha hagut quatre nous morts, amb 32 en total, i s’han detectat tan sols vuit positius nous, amb un total de 228 afectats. Hi ha sis malalts en estat greu.

Les crítiques de Marea Blanca

Davant la situació sanitària, Marea Blanca ha criticat que els professionals de l'atenció primària no estan sent “prou valorats” i ha reclamat incrementar plantilles i dotar-les dels recursos necessaris per afrontar la pandèmia del coronavirus. En un comunicat, el col·lectiu ha criticat que s'està “ometent” informació sobre la situació als CAP, “porta d'entrada” a la sanitat, i la informació se centra en com es treballa contra el virus als hospitals. Ha reivindicat que el paper de l'atenció primària és "crucial" per a la detecció dels símptomes i la malaltia per evitar l'expansió i ha lamentat que "s'estan tancant CAP perquè existeixen sanitaris contagiats", i ha posat com a exemple Sabadell o a Barcelona.

El col·lectiu ha considerat que la falta de material de protecció i de recursos humans a causa de les baixes i els aïllaments pel contagi impliquen que “no s'està donant resposta ni tècnica ni política a fi de millorar aquesta situació”. Ha afegit que no hi ha una “direcció real i coordinada de les autoritats polítiques”. “Amb tot això, ens preguntem si, a més, aquestes autoritats sanitàries volen transmetre la idea a la població que l'atenció primària no és prou important ni té rellevància en situacions de crisi, quan en realitat, és tot el contrari”, ha indicat la plataforma.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article