Comencen a arribar les targetes moneder per a ajuts de menjador després de les queixes de municipis i sindicats

FaPaC recorda que les empreses amb contractes públics no poden acomiadar i exigeix al Govern que apliqui sancions per evitar-ho


“Les targetes moneder per als ajuts de menjador ja s’estan enviant als ajuntaments i als consells comarcals des de divendres 20 de març i està previst que en els propers dies arribin a tots els punts de distribució”. Així ho ha anunciat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, després de les queixes que durant aquests dies han fet arribar municipis com Barcelona o sindicats com CCOO.

A partir d’ara, els ajuntaments i els consells comarcals, amb la col·laboració del Departament d’Educació, estan organitzant la comunicació a les famílies i els sistemes de distribució de les targetes. “En algunes comarques i municipis, ja es van fer arribar les targetes el mateix divendres i algunes famílies ja han començat a fer-ne ús”, respon la conselleria.

En total, doncs, seran 144.000 targetes per als ajuts de menjador escolar, per les quals el Departament d’Educació hi destinarà una primera inversió de sis milions d’euros, ampliables en funció de l’allargament del tancament dels centres educatius. “Les targetes no són nominals, cadascuna disposa d’un codi d’identificació per relacionar cada targeta amb cadascun dels alumnes beneficiaris de l’ajut. L’ús de les targetes és exclusivament per a compres en qualsevol establiment d’alimentació i seran vàlides durant un any”, expliquen a Afers Socials.

Tanmateix, sindicats com CCOO, tot i que celebren que comencin a arribar els ajuts, adverteixen que “fins dilluns mateix no ha estat clar el sistema de repartiment d’aquestes targetes i finalment, a una part molt important dels municipis el Govern ha optat per obrir els centres educatius i citar allà a les famílies per anar a recollir-les”. 

“Creiem que aquest és un mètode arriscat des del punt de vista de la salut pública i poc coherent amb la posició defensada pel mateix Govern de confinament total pel coronavirus”, alerten al sindicat. Per això, demanen a Educació que minimitzi les sortides i demanen que opti per “ingressar aquests diners als números de compte bancari de cada família o, en els pocs casos que no tinguin, buscar altres fórmules sense contacte físic”. “Si finalment es produeixen aquestes entregues presencials, exigim que es tinguin totes les garanties necessàries i es puguin realitzar amb seguretat i mobilitzant el menor nombre de persones”, reclamen al sindicat.

La FaPaC denuncia “acomiadaments injustificats”

En un sentit similar, la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) avisa que s’estan produint, els darrers dies, “acomiadaments injustificats”, amb ERTO que afecten a empreses contractades directament per administracions públiques de l’Educació. En concret, avisen que mantenir aquestes treballadores “no suposa cap cost addicional per a les empreses amb licitació pública”, ja que el Govern s’ha compromès a assumir els sous complets de les treballadores de menjador escolar, monitoratge, neteja, unitats d’escolarització compartida, traducció de llengua de signes i transpor escolar, mentre duri l’estat d’alarma.

Per això, reclamen “responsabilitat”. “Estan incorrent en un frau, si ho fan”, alerta la FaPaC. També reclamen a la Generalitat que faci “controls estrictes” sobre aquestes empreses, si cal amb sancions, per evitar conflictes laborals i per oferir mesures econòmiques que protegeixin també a les associacions i petites empreses que autogestionen aquests serveis educatius.

“Sabem que moltes AMPA estan fent esforços ingents per evitar acomiadar el personal. En aquest sentit, considerem indispensable que l’Administració anunciï immediatament quan s’oferiran les subvencions extraordinàries anunciades la setmana passada, quin serà el procediment per obtenir-les i quina cobertura oferiran”, diuen a la federació. A més, la FaPaC demana al Govern que concreti “mesures i orientacions per saber com han de procedir aquestes AMPA mentre esperen que s’ofereixin i es resolguin aquestes subvencions”. “Falten mesures per les petites empreses”, adverteixen.

Tracte desigual de l’administració

D’altra banda, La Confederació i l’Acellec, patronals del sector del lleure educatiu dels menjadors escolars, exigeixen que no es facin “distincions entre els professionals adscrits a la contractació pública respecte la contractació privada”. Segons lamenten, les mesures que preveu l’administració per atendre les contingències laborals de les empreses i entitats que presten serveis externs en l’àmbit educatiu estableixen diferències entre la contractació pública i la privada.

Tal com apunten les patronals, el decret 7/2020 de 17 de març estableix que l’administració correrà amb les despeses salarials completes dels treballadors de les empreses que han fet licitació pública. En canvi, els treballadors de les empreses que han estat contractades, per exemple, per AMPA o per escoles concertades, només percebran la prestació derivada dels ERTO, que és “l’única  mesura a la que es podran acollir les seves organitzacions i aquesta prestació només cobreix el 70% dels seus salaris”, puntualitzen des de la Confederació i Acellec en un comunicat. 

“No entenem aquesta diferència de tracte, atès que són treballadors que realitzen les mateixes tasques, que tenen nivells de responsabilitat i funcions equiparables i estan regulats per un mateix conveni col·lectiu”, al·leguen.

Educació preveu mantenir al juliol les oposicions docents

El Departament d’Educació ha recordat aquest dilluns que les oposicions per als cossos docents es mantenen, de moment, per al proper mes de juliol tal com estava inicialment previst. En un tuit, el departament ha recordat que mentre duri l'estat d'alarma “només s'han suspès els tràmits administratius relacionats” amb les proves, que es preveuen mantenir en les mateixes dates reorganitzant el calendari de tràmits.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article