D’escola a llar: Terrassa reconverteix un col·legi per garantir el confinament de les persones sense sostre 

Creu Roja gestiona l'equipament i proporciona menjar, roba i accés a serveis d'higiene a una seixantena de persones


Complir amb el confinament decretat pel govern de l'Estat quan no disposes de llar és pràcticament impossible. Aquesta és la situació amb què les persones sense sostre que viuen a Terrassa s'han trobat en les darreres setmanes.

Amb l'objectiu d'oferir a aquests ciutadans un espai “segur” on passar el període d'aïllament, l'Ajuntament i Creu Roja han reconvertit l'escola França de la població en un centre d'acollida provisional on actualment hi estan vivint una seixantena de persones. El recurs proporciona als seus usuaris menjar, roba i serveis d'higiene. Paral·lelament, ha entrat en funcionament un segon espai adreçat a famílies sense casa i amb menors a càrrec, a l'alberg Joventut. Actualment hi ha allotjades setze persones.

Segons ha explicat el regidor de Serveis Socials de la capital vallesana, Noel Duque, el recurs s'ha creat per garantir el confinament dels ciutadans sense llar. Duque indica que el centre d'acollida nocturn L'Andana, que des del cap de setmana del 14 de març va passar a estar obert 24 hores, “es va quedar petit” perquè la demanda es va incrementar i es van superar les 40 places d'aforament que tenia. “Moltes persones volien un lloc on poder-se confinar”, comenta.

A més, afirma que la instal·lació no disposava d'espai suficient per “complir amb el protocols de seguretat” i diu que els voluntaris “no hi treballaven a gust”.

En aquest sentit, la membre de Creu Roja i responsable del nou equipament, Esther Soto, explica que en el nou centre s'hi han pogut introduir diverses mesures per evitar el contagi. Es pot mantenir la distància de seguretat, però també d'altres aspectes com limitar l'aforament a les dutxes i al menjador. “Fem diferents torns”, assenyala. A més, també se'ls intenta conscienciar de la importància de rentar-se les mans i d'informar en cas que presentin simptomatologia.

Tot i que la majoria de persones que hi ha en aquest equipament són antics usuaris de L'Andana, també hi ha ciutadans que han arribat derivats de Serveis Socials o que la Policia Municipal ha localitzat dormint a la via pública.

“El que fem és prioritzar tota la part assistencial, oferint-los manutenció, higiene i roba”, detalla la responsable de Creu Roja, que reconeix que el treball socioeducatiu que sí que es feia a l'altre centre “ara ha quedat en un segon terme”. Amb tot, s'intenten introduir “espais de distensió” i s'ofereix als usuaris diverses opcions lúdiques com ara jugar a futbol, a ping-pong, a escacs o al dòmino.

Dilluns passat també va entrar en funcionament un segon espai adreçat a famílies sense llar. Aquesta instal·lació s'ha ubicat a l'alberg de Joventut. “Són famílies que es trobaven en una situació d’habitatge temporal, en hotels o d'altres recursos a l'espera que se'ls assignés un habitatge estable”, comenta Soto. Per ara hi ha setze persones dormint en aquest espai, tot i que té capacitat per acollir-ne una trentena.

Barcelona posa en marxa el nou dispositiu per a persones vulnerables a Fira de Barcelona

D’altra banda, a Barcelona s’ha posat en funcionament el nou dispositiu d’allotjament per a persones vulnerables a la Fira de Barcelona, on es podran allotjar 225 persones, ampliables a 1.000. D’aquesta manera, a partir d’aquest dimecres, el recinte permetrà ampliar les 2.200 places de les quals ja disposa la ciutat.

A banda d’aquest emplaçament, segons informa l’Ajuntament, entraran també en funcionament els equipaments Pere Calafell, Dos de Maig (per a dones) i Sant Joan de Déu Serveis Social. En total, Barcelona sumarà 385 places addicionals distribuïdes, amb la qual cosa, la ciutat compta amb 2.585 places per persones en situació de sensellarisme.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article