Famílies d’acollida o estades a albergs per als fills i filles d’hospitalitzats amb coronavirus

Quan no hi ha familiars que puguin fer-se càrrec dels infants, Afers Socials i Famílies ofereix aquestes solucions


Comencen a complicar-se algunes situacions familiars, amb pares i mares diagnosticats amb coronavirus que han de quedar aïllats o hospitalitzats durant dies i setmanes, raó per la qual no poden tenir cura dels seus fills i filles. 

Per no deixar aquests infants en situació de desprotecció, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha anunciat que posa en marxa un projecte per atendre’ls i acompanyar-los en aquests moments d’incertesa generalitzada. La iniciativa implica reubicar aquests infants en albergs de la Xanascat, en el cas dels que tenen entre tres i 18 anys, i per als més petits, els menors de tres anys, es buscaran famílies d’acollida. 

Segons explica la conselleria, quan es detecten aquests casos als hospitals, l’àrea social i els serveis socials dels centres analitzen la possibilitat que els fills i filles d’afectats per la malaltia es quedin amb altres familiars. Quan no és possible, “l’obligació” d’evitar la situació de desemparament involuntari i temporal d’aquests infants i joves i de donar-los atenció és de l’administració, admet el Departament.

Per als menors de tres anys es proporcionarà una família d’acollida prèviament acreditada per l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA). Primerament s’optarà per les famílies d’urgència i diagnòstic, i en segon lloc, per les famílies acollidores, sigui en llista d’espera, o  que ja tinguin algun infant acollit però amb capacitat per acollir-ne un altre. “En aquest cas es pretén poder proporcionar als nadons i a la petita infància un entorn familiar acollidor, que pugui suplir temporalment les necessitats de cura, alimentació i afecte mentre duri la circumstància que impossibilita als pares i mares i cuidadors d’aquests infants poder fer-se’n càrrec d’ells”, indiquen fonts del Departament.

En el cas dels nens i nenes de tres a 18 anys, el projecte implica oferir-los un espai d’oci, d’acompanyament, d’afecte i d’activitats cultuals i educatives de forma “amena i divertida” mentre no puguin tornar a casa o mentre no hi hagi cap familiar que pugui cuidar-se’n d’ells. En aquest sentit, aquests infants i adolescents podran fer una estada en algun dels albergs de la Xanascat, on personal qualificat en l’àmbit de l’atenció social i el lleure educatiu els atendrà 24 hores diàries.

El Departament especifica que aquest servei serà proveït per entitats del tercer sector en l’àmbit de l’educació en el lleure. Les estades comptaran amb uns horaris, una alimentació i unes activitats similars a les de les colònies i casals d’estiu, però “tenint en compte les particularitats de la situació extraordinària” que vivim, motiu pel qual s’habilitaran diàriament canals de comunicació telemàtica amb els seus familiars, i s’oferiran espais de repàs escolar i activitats lectives per tal de cobrir el tancament de les escoles. No hi haurà límit de dies d’estada, ni estada mínima.

 

Important!

El ‘Social.cat’ és un mitjà de comunicació i ha publicat en aquesta notícia una iniciativa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Nosaltres no tramitem cap petició. De fet, la informació que hem publicat explica que la conselleria oferirà un servei d'acollida amb la bossa de famílies acollidores que ja té organitzada. Ara per ara, NO calen més famílies acollidores. Sisplau, NO truqueu ni al 112 ni al 93 483 10 00. En qualsevol cas, si volguéssiu fer el tràmit per convertir-vos en família acollidora (no qualsevol nucli familiar ho pot ser), cal dirigir-se a l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció. En aquest enllaç trobaràs tota la informació. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Carmen Escobar Alarcón Barcelona
243.

Holaaa buenas tardes.
Somo un matrimonio con las hijas 27años y 22 ya son grande tengo una habitación.
Y le puedo dar mucho amor y sentirse querido
Gracias

  • 0
  • 0
yolanda argentona ( maresme)
242.

Esteriem encantats de ser familia d'acollida per qualsevol infant o adolescent que no tingui on anar.
Tenim una casa gran i podem acollir a més d'un. Visc amb el meu marit i el meu fill adolescent de 13 anys. Estem acostumats als peques perqué tinc 3 nebots mots petits.
Esperem que ens contacteu i poguem ajudar¡¡¡

  • 0
  • 0
Irene de roa Esplugues
241.

Hola! Soy Irene y ahora mismo vivo con mi novio y mi perro. Mi novio tiene un hijo de 6 años que esta pasando la cuarentena con su madre, asique tenemos una habitación de niño/niña libre para acoger. Nos encantaria poner nuestro granito de arena. Gracias!

  • 0
  • 0
Almu Santa Coloma gramanet
240.

Hola
Vivo con mi hijo de 20 años
Y si hiciera falta ,estamos dispuestos a acoger
Estudié educación social
Y me gusta ayudar a la gente

  • 0
  • 0
Bruno Marques Barcelona
239.

Hola ! Vivo en Barcelona con mi esposa y mi hijo de 1 año y medio, y estariamos encantados de acoger un niño o niña en nuestra casa.
Muchas gracias, Bruno, Bruna y Arthur.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article