Dues setmanes del confinament a la Conca d’Òdena: la preocupació a l’Hospital s’estén ara a les residències

El Govern decreta el “confinament total” dues setmanes més, però l’executiu espanyol es nega a restringir les activitats d’àmbit laboral


Aquesta nit de dijous farà 15 dies que la Conca d'Òdena viu confinada pel brot de coronavirus més important de tot Catalunya. L'Hospital d'Igualada, amb prop d'un miler de professionals, n'ha estat l'epicentre. En alguns moments, la xifra de treballadors confinats per la malaltia ha arribat al 40% i l'Hospital ha hagut d'adaptar-se per evitar el col·lapse. Aquest dimecres, el Govern ha endurit el confinament decretat el 13 de març per l'alta taxa de mortalitat. “És un virus molt encomanadís i esperem que no es focalitzi a les residències”, ha dit l'alcalde d'Igualada, Marc Castells. Tanmateix, l’executiu espanyol es nega encara a restringir les activitats d’àmbit laboral.

Uns 70.000 veïns de la Conca d'Òdena viuen totalment confinats des de la mitjanit del 13 de març. Des de llavors, tenien totalment prohibida l'entrada o sortida del perímetre confinat, que inclou els municipis d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena. Aquesta situació, totalment inèdita a Catalunya, ha canviat aquest dimecres amb la decisió de les conselleries d'Interior i Salut d'allargar aquest confinament 15 dies més i obligar a tots els veïns a quedar-se a casa, a excepció dels treballadors de serveis essencials. Aquesta mesura implica passar de la fase 1 de confinament a la 2. Tot i així, l’executiu de Pedro Sánchez denega un confinament que afecti a l’activitat econòmica.

Els motius per prendre aquesta decisió són l’alta mortalitat de la zona que s'ha enfilat als 63,1 morts per cada 100.000 habitants, segons va avançar el roda de premsa el Conseller Miquel Buch. La xifra no només es troba per sobre la mitjana catalana i l'espanyola, sinó que també se situa per sobre la Lombardia –epicentre del brot a Itàlia– que s'enfila als 41,6.

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, és el portaveu dels quatre municipis confinats. Ha assegurat que, ara mateix, una de les principals preocupacions és que el virus no s'escampi a les residències, ja que la virulència de la Covid-19 és especialment dura amb la gent gran. De fet, a pocs quilòmetres de la zona confinada, ja hi ha hagut casos d'usuaris morts. En concret, 13 a la residència de Capellades i una a la de Vilanova del Camí.

Mesures per evitar el col·lapse

L'Hospital d'Igualada ha estat l'epicentre del brot que, segons les últimes xifres, ja acumula 43 morts i 332 infectats, dels quals 140 són sanitaris. Des del centre, s'ha treballat incansablement per evitar el col·lapse i s'han fet crides reiterades per demanar ajuda. Un suport que ha arribat des del Departament de Salut i que s'ha concretat a l'Hospital General de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, on s'han reservat 180 llits per a pacients que es deriven de l'Hospital d'Igualada. En total, el Departament de Salut ha reforçat l'atenció als pacients de la Conca d'Òdena amb 152 professionals. 32 d'ells de forma directa als centres confinats. A més, l'Hospital de Bellvitge ofereix suport continu al centre igualadí.

L'Hospital també ha hagut de prendre mesures. S'ha canviat els horaris dels treballadors, amb torns de dotze hores tres o quatre dies a la setmana, de dilluns a diumenge, i aquest dimecres, s'han començat a fer testos per coronavirus a tots els treballadors del centre. En alguns moments, la situació ha estat especialment complicada, com quan no es rebien 4.000 mascaretes perquè havien quedat retingudes a Madrid.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que aquesta mesura "dràstica" és "absolutament necessària" per "aplanar la corba de casos" el més aviat possible, tallar les cadenes de transmissió, el risc de transmissibilitat i l'índex de transmissió. "Tot el que fem estricte avui serà temps guanyat després, i si ho fem bé, després ens podrem recuperar millor", ha dit Vergés. "No tenim por de mesures dràstiques", ha reblat, recordant que les mesures actuals no tindran efecte immediat, sinó d'aquí uns dies. "És una crisi humanitària", ha conclòs.

Igualment, ha dit que no rebutgen cap ajuda exterior, inclosos els hospitals de campanya muntats per l'exèrcit espanyol, que es podrien demanar quan fos necessari. Segons ella, l'augment tan important, tant a la Conca d'Òdena com a la resta de Catalunya, és el que ja es preveia, i sobre la taula de la conselleria hi ha diversos escenaris plausibles, el més dolent dels quals situa el pic de casos a finals d'abril i amb uns 13.000 morts a tot el país. A més, un cop arribi el pic de casos, encara quedaran tres o quatre setmanes complicades. La consellera també ha agraït a la població de la zona l'alt grau de compliment de les recomanacions sanitàries, sabent les conseqüències personals que comporta, que a ella mateixa també l'afecten.

“La Conca està abastida”

Les primeres hores de confinament i els restrictius controls en els accessos van dur els alcaldes dels municipis confinats a exigir a l'executiu català que es facilités l'entrada de les mercaderies. El primer dilluns de confinament, tres dies després de decretar-se la mesura, camions i furgonetes que portaven mercaderies de tot tipus a les empreses de la zona van començar a poder entrar. Segons l'alcalde, malgrat que inicialment els ajuntaments apostaven per unes "zones blanques" per a l'intercanvi, el sistema vigent "està funcionant bé". I ha assegurat que la Conca d'Òdena està "abastida", especialment els supermercats, serveis mèdics i farmàcies.

Castells és l'encarregat d'informar, diàriament, als mitjans de comunicació de les novetats que van sorgint dins l'àrea confinada. Alcalde d'Igualada des de fa nou anys, ha reconegut que mai s'hauria pensat "que viuria moments com aquests". "No només el confinament, que és impactant, sinó que és un virus que constantment provoca víctimes", ha lamentat.

L'alcalde és conscient del canvi que ha suposat en la vida dels veïns, i que el sacrifici que encara estan fent es mantindrà. "Altres països ens han demostrat que el que només funciona és el confinament" i, per aquest motiu, demana "paciència". "Sabem que és difícil, no veure a les persones que estimes, però aquesta mesura només serà eficient si ho fem tots", ha afegit.

L'origen del brot: un dinar

L'origen del brot de coronavirus d'Igualada prové d'un dinar el 28 de febrer amb més de 80 persones, moltes de les quals eren professionals de l'hospital de la ciutat. El 9 de març es va declarar un clúster de casos en una família, amb cinc persones afectades. La investigació epidemiològica va remuntar a aquest dinar, que era de jubilació d'un professional de l'Hospital d'Igualada i en què una persona d'aquella família va contagiar una part dels assistents. A partir d'aquí es van produir dues branques de contagi, una a dins de l'hospital i una altra d'expansió comunitària.

Menys morts, però més persones en estat greu

156 noves morts en les darreres hores a Catalunya eleven la xifra total de defuncions fins a les 672 des del començament de la crisi del coronavirus, segons ha informat el Departament de Salut. La xifra és lleugerament menor a la facilitada dimarts, quan havien mort 177 persones. També en les darreres hores s'han confirmat 1.655 positius nous, cosa que eleva la xifra total a 11.592. D'aquestes, 1.021 persones estan greus. A més, del nombre total d’afectats arreu del país, 1.996 són professionals sanitaris.

Des de l'inici de la pandèmia de coronavirus a Catalunya s’han comptabilitzat fins avui 1.697 altes hospitalàries, 107 de les quals en el brot d’Igualada. Pel que fa a aquest brot, Salut confirma un total acumulat de 332 positius de coronavirus SARS-CoV-2. Del nombre total de casos, 140 són professionals sanitaris. 43 persones han mort amb la Covid-19.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article