‘Trucades contra el silenci’, la campanya per trencar l’aïllament de la gent gran

Amics de la Gent Gran dona pautes per ajudar a través del telèfon al col·lectiu més afectat pel confinament


Està clar que un dels grups més vulnerables davant la crisi sanitària que ha provocat el coronavirus és el de la gent gran. Molts contagis, taxes més elevades de mortalitat, i en conseqüència, un confinament molt estricte per evitar exposar-se més davant la malaltia.

Per aquesta raó, Amics de la Gent Gran ha decidit engegar ‘Aquest aïllament el superem amb les persones grans, #TrucadesContraelSilenci una campanya de mobilització, sensibilització i informació per lluitar contra l’aïllament que estan vivint milers i milers de persones. Una iniciativa que proposa a la societat acompanyar, informar i col·laborar amb la gent gran. 

En aquest sentit, l’entitat posa a disposició de la ciutadania un espai web amb diversos recursos i canals per millorar la situació de les persones grans. Entre d’altres, la plataforma permet consultar informació per entendre millor com afecta la crisi als ancians, accedir a recursos per acompanyar-les en aquest moment, i també compartir missatges de suport amb aquest col·lectiu, que l’entitat els farà arribar. La plataforma, però també permet informar sobre situacions de vulnerabilitat i aïllament social de les persones grans per poder orientar-les i ajudar-les.

A més a més, l’associació assenyala que el telèfon pot ser un gran aliat en aquest moment per mantenir el contacte amb les persones grans, fer un seguiment del seu estat emocional i de salut, i fer-los companyia. En aquest sentit, Amics de la Gent Gran indica que més de 2.000 persones voluntàries estan fent trucades de seguiment a les més de 2.000 persones grans que acompanyen durant l’any.  “Hem de mantenir i enriquir els vincles de confiança amb les persones grans i oferir suport emocional per tal de reduir la seva sensació l'aïllament”, apunten.

D’altra banda, un dels principals recursos de l’espai web és una guia realitzada per l’Observatori de la Soledat i l’Equip Social de l’entitat, que inclou informació, consells i pautes per realitzar trucades de suport a persones grans durant aquesta crisi: recomanacions relacionades amb el benestar psicològic i la dinamització de la trucada, guió de trucada durant el confinament pel COVID-19 o un recull de recursos pràctics, entre d’altres. 

Des de l’entitat que vetlla per acompanyar a les persones grans, assenyalen que les mesures de confinament no tenen les mateixes conseqüències per a tothom. “Les persones grans viuen soles i normalment tenen una xarxa social molt reduïda, per això aquesta crisi empitjora la situació, provocant que la soledat i la sensació d’aïllament es vegin agreujades. Això, en un escenari com l’actual, és sinònim de dubtes, incertesa i angoixa”, alerten. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article