Joventut obre un consultori psicològic en línia per abordar els dubtes i preocupacions del confinament

Psicòlogues respondran les consultes a Confinats.cat, un web que inclou consells de prevenció i recull testimonis de joves en vídeos


“No saps com afrontar el confinament?”, “Necessites parlar amb un psicòleg?”, “Pots fer-ho gratuïtament i de manera anònima al consultori de Confinats.cat”. Aquests són els missatges que recull la pàgina principal de Confinats.cat, el web que allotjarà aquest consultori psicològic i que ha nascut de la comunitat Adolescents.cat, el portal líder i més visitat a Catalunya adreçat a aquest segment de població amb una afluència d’uns dos milions de visites al mes i al voltant de 800.000 usuaris únics mensuals.

A partir d’aquest divendres, els adolescents i joves ja podran publicar les seves consultes de manera anònima, i es preveu que seran respostes amb rapidesa. Tant les preguntes com les respostes podran ser llegides —però no comentades— per tothom, amb l’objectiu de socialitzar les preocupacions entre tota la població jove.

“Amb aquest servei pretenem donar eines i acompanyament als i les joves que pateixen angoixa i altres conseqüències psicològiques derivades del confinament”, ha explicat Laia Girós, directora general de Joventut. La directora també ha recordat que les professionals que atendran el servei estan especialitzades en l’àmbit juvenil, de manera que es pretén adaptar molt bé l’assessorament a aquest perfil de població. 

“La informació i l’assessorament són elements claus per poder afrontar aquest tipus de situacions, i de manera molt especial en la població jove", ha remarcat per al seva banda el director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Cesc Poch. A més del consultori, el nou web Confinats.cat ha creat fa dies una websèrie amb testimonis de joves que expliquen com viuen el confinament a través de vídeos, notícies d'actualitat sobre el coronavirus o consells pràctics sobre el confinament i la prevenció dels contagis.

Pel que fa a la websèrie, que ja acumula unes 100.000 visualitzacions amb els nou capítols emesos fins ara, l’audiència pot veure cada nou capítol al canal Youtube d'Adolescents iCat (que compta amb 2,5 milions de reproduccions en total). En els dos últims capítols publicats ahir i abans d’ahir, per exemple, els cantants catalans Miki Nuñez i Sara Roy expliquen les experiències del seu confinament, mentre que diferents joves anònims també relaten què fan i com s’organitzen a casa en el seu dia a dia.

El nou servei obert avui reforça i s’afegeix als tres consultoris en línia que Joventut impulsa fa anys i que són accessibles al portal Adolescents.cat. Aquests consultoris són dels àmbits de la psicologia, la sexualitat i l’alimentació i són atesos per professionals especialitzats de cada àmbit que elaboren respostes pedagògiques i rigoroses. En concret, les expertes són proveïdes per l'Institut d'Estudis de la Sexualitat i la Parella, la Fundació Imatge i Autoestima i psicòlogues col·legiades independents.

Normalment es tracta de preguntes vinculades a l’afectivitat, a l’autoestima i la imatge d’un mateix, a la sexualitat o bé a la salut i l’alimentació, que es plantegen molts joves però que no s’atreveixen a preguntar o a compartir obertament. Així, els lectors del portal poden aprendre de les indicacions de les professionals a preocupacions d’altres adolescents com poden ser “M’enamoro de persones impossibles”, “Soc tímida”, “Tinc idees de suïcidi”, “He tingut un problema amb una amiga”, “Com puc utilitzar antinconceptius”, “No m’agrada el meu cos” o “no puc parar de menjar”.

Durant l’any 2019 es van publicar més de 1.400 preguntes i respostes, de les quals el 44% van ser en l’àmbit psicològic. Un recull de les qüestions resoltes als tres consultories es van recollir al llibre El consultori, tot el que no t’atreveixes a preguntar als pares, editat per La Galera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article