FaPaC i sindicats reclamen a Educació que garanteixi els pagaments als serveis de menjador de les AMPA

La conselleria assegura que “indemnitzarà” aquestes empreses i que està estudiant “mesures per pal·liar els danys causats”


Tot i que el Departament d’Educació ha anunciat aquest dijous que garantirà els pagaments ordinaris als serveis contractats durant el confinament a causa del Covid-19, en el cas del servei de menjador escolar només indemnitzarà les empreses contractades per la conselleria, els consells comarcals o els ajuntaments. El canvi en el decret publicat la setmana passada, “degut al Reial Decret aprovat pel govern espanyol”, suposa que als serveis de menjador que gestionen de forma privada les AMPA “no se’ls pot avançar cap pagament en no rebre periòdicament cap ingrés del Departament, sinó de les famílies que en fan ús”. I les queixes no s’han fet esperar.

La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnat de Catalunya (FaPaC), la plataforma SOS Menjadors i els sindicats CCOO i CGT Ensenyament es queixen que el Departament ja s’havia compromès, en el decret anterior, a assumir aquests pagaments. I no entenen aquesta modificació, que consideren un “canvi sobtat i injustificat”. “El Departament exclou ara a les empreses de menjador escolar d’aquelles que es poden acollir al decret publicat la setmana passada, a través del qual la Generalitat es comprometia a assumir el pagament dels salaris de tots aquells treballadors d’empreses amb contracte públic”, alerten a la FaPaC.

De fet, la mateixa federació va avisar a principis de setmana que, malgrat el decret aprovat pel Govern, s’estaven produint ERTO en les empreses que gestionaven de forma privada aquest servei de menjador i feien una crida a la “responsabilitat” per evitar-los, ja que el Govern garantia el pagament, tal com vam informar al Social.cat. “Aquest decret prohibia que les empreses es poguessin acollir a l’ERTO com a mesura per fer front al desequilibri econòmic provocat pel tancament de centres educatius i suposava una garantia per a les treballadores d’aquest sector”, argumenten.

“Ara, però, el Departament es retracta de manera sobtada i exclou explícitament les empreses de menjador escolar d’aquesta mesura, obrint la porta a que aquestes puguin fer acomiadaments temporals emparant-se en la figura dels ERTO”, alerten a la federació. És cert, però, que el Departament ha assegurat que sí que “indemnitzarà” aquestes empreses pel cessament i que està estudiant “mesures per pal·liar els danys que estiguin tenint durant totes aquestes setmanes d’aturada”, però encara no les ha concretat.

De fet, a la FaPaC li demanen a la conselleria concreció, perquè que “les AMPA i AFA porten gairebé 15 dies sense obtenir respostes sobre com han d’actuar en relació als serveis que gestionen, ja sigui de manera directa o mitjançant la contractació d’empreses externes”. I reclama també que rectifiqui aquesta modificació del decret i inclogui de nou les empreses privades que presten aquest servei de menjador.

També la plataforma SOS Menjadors i els sindicats CCOO i CGT d’Educació es queixen que, amb aquesta modificació de darrera hora, “les 25.000 treballadores del servei de menjador privat quedaran fora de les mesures adoptades, i es veuran afectades per acomiadaments massius o, en el millor dels casos, amb l’aplicació d’ERTO”. Consideren que, d’aquesta manera, s’està “vulnerant greument les condicions laborals que s’havien mantingut en el decret anterior” i exigeixen la seva suspensió immediata i el manteniment de les nòmiques i llocs de treball.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article