Compres conjuntes a la comunitat de veïns per fer front al confinament

Famílies de Sabadell fan torns per anar a buscar menjar, reduir les sortides al carrer i minimitzar el risc de contagi


Tenir una bona relació amb els veïns és bàsic per garantir la convivència, sobretot en una situació de confinament en què s'han restringit moltes activitats per minimitzar el risc de contagi. En aquest context, una comunitat de veïns de Sabadell s'ha organitzat per reduir les sortides al carrer. Han acordat fer comandes conjuntes a la peixateria, la fruiteria i la carnisseria i fer torns per anar-les a recollir. 

"Evitem que cada setmana haguem de sortir tots varies vegades", comenta l'Eva Garví, una de les habitants de l'edifici. També s'avisen quan algú va al supermercat, a comprar el pa o a la farmàcia. Afirmen que aquest cooperativisme els resulta "molt útil" i indiquen que les converses de balcó a balcó els fa sentir "més acompanyats".

El confinament amb criatures a càrrec i els dos progenitors treballant presenta moltes dificultats. Una de les més destacades és la necessitat d'anar a comprar sovint i garantir que els infants puguin mantenir una dieta equilibrada. "Hem notat un increment del consum considerable, ja que els petits normalment dinaven a l'escola i ara fan tots els àpats a casa, la llet vola i els aliments frescos també", comenta Albert Segura, veí del centre de Sabadell.

Segura explica que a la seva escala hi viuen quatre famílies amb nens i indica que tots estan treballant, ja sigui des de casa o desplaçant-se al lloc de feina en el cas de dos empleats del sector sanitari. "Vam veure que teníem poc temps i que podia resultar d'ajuda organitzar-nos", comenta. Així, des de fa un parell de setmanes les famílies fan compres conjuntes a la carnisseria, la peixateria i la fruiteria. "Cadascú diu si necessita alguna cosa i fem una llista", indica el sabadellenc que assenyala que després un d'ells fa la trucada per encarregar la comanda.

Quan arriba el moment de recollir els productes, un dels veïns s'encarrega d'anar-los a buscar i repartir-los entre la resta. "Els deixem a la porta de cadascú i després ens fem un bizum", relata. En aquest sentit s'expressa l'Eva Garví, una altra de les habitants d'aquesta comunitat que assegura que aquest sistema els resulta "molt útil" perquè evita que cada setmana hagin de sortir varies vegades tots.

Garví adverteix que en l'actual situació, sovint resulta incòmode anar a comprar perquè si hi ha massa gent "respectar la distància de seguretat a vegades és complicat". Considera que "com menys gent es concentri a l'interior dels comerços i dels supermercats millor". Per a la sabadellenca, aquesta forma de funcionar permet reduir el risc de contagi de les famílies.

A més, a l'hora de repartir-se els aliments cadascú té la seva bossa amb la seva comanda i tots duen guants i mascaretes. "Procurem ser molt curosos", remarca. De la mateixa forma, els veïns s'avisen quan algun ha d'anar a la farmàcia, al forn o al supermercat. "Ens ho diem per whatsapp i si algú necessita alguna cosa li comprem", detalla.

Més vida social als balcons

Els veïns d'aquest edifici asseguren que en les darreres setmanes la vida als balcons "s'ha intensificat". L'Albert Segura explica que es tracta d'un edifici en què cada habitatge disposa d'una petita terrassa o jardí i on la vida a l'exterior sempre ha estat molt activa. "Tots sortim a dinar o sopar fora, fer barbacoes o jugar", comenta.

Assenyala que la distancia entre els balcons és de prop de cinc metres, el que garanteix que puguin comunicar-se els uns amb els altres de sense córrer riscos. "Podem veure'ns si volem, parlar o fer una cervesa", relata.

Per la seva banda, l'Eva Garví, assegura que en un context com l'actual poder sortir a xerrar una estona i saber que no estan sols a casa els fa sentir "molt acompanyats". Apunta que també comparteixen moments plens d'emotivitat com els vespres en què els balcons s'omplen d'aplaudiments.

Aniversaris en comunitat

Durant el confinament dos dels habitants d'aquesta escala han fet anys. Un era un infant que no va poder-lo celebrar amb els seus amics i família tal i com hagués volgut. Per fer una mica més especial la jornada els seus pares van omplir de banderoles el balcó i van preparar-li un pastís. "La sorpresa va ser quan en sortir fora vam veure que els veïns també havien decorat la seva terrassa i li havien fet un cartell amb un número deu per felicitar-lo", comenta Lídia Carrasco, la mare del petit.

L'altra homenatjada va ser una veïna que complia 46 anys. "Vam decidir brindar amb els veïns, cadascú des del seu balcó i amb les seves copes", comenta. En tots dos casos la felicitació va acabar amb tots els habitants de l'edifici cantant a l'uníson l'aniversari feliç.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article