L’Estat suspèn sis mesos el desnonament de llogaters i donarà microcrèdits als que no puguin pagar

Les entitats continuen reclamant la suspensió de pagaments, perquè permetria a les famílies més afectades “superar l'asfíxia econòmica”


El govern espanyol ha aprovat un paquet de mesures per ajudar els llogaters afectats per la crisi derivada del coronavirus que inclou la suspensió durant sis mesos dels desnonaments a inquilins en situació de vulnerabilitat. El decret també determina que els inquilins de bancs o fons d’inversió tindran una quitança del deute del 50% o bé una reestructuració d’aquesta a tornar en tres anys. Pel que fa als llogaters de petits propietaris —aproximadament el 90-95% del total—, podran demanar microcrèdits sense comissions i a interès 0% a través de l’ICO per fer front als pagaments. Aquells que no puguin pagar el microcrèdit, tindran ajudes governamentals perquè puguin fer-hi front de fins a 900 euros per a la renda mensual.

Entre les mesures aprovades a la reunió del Consell de Ministres d’aquest dimarts, també hi ha la pròrroga extraordinària de mig any des del final de l’estat d’alarma dels contractes que estiguin a punt de vèncer. Amb relació als microcrèdits, seran sense costos d’interessos ni comissions i es donaran a persones que entrin en zona de vulnerabilitat i es podran tornar en sis anys, prorrogables quatre anys més.

L'import del crèdit podrà ser de màxim sis mensualitats. S’amplien les condicions d’accés a aquest programa de microcrèdits, que seran menys restrictives que en el cas de la moratòria d’hipoteques, i l’executiu permet que s’hi acullin totes les persones aturades, afectades per ERTO o reduccions de jornada i autònoms que hagin vist reduïts els seus ingressos.

Aquelles llars que no puguin afrontar el pagament dels microcrèdits disposaran d’ajudes directes de l’Estat per afrontar-lo. La quantitat màxima serà de 900 euros per la renda mensual i de 200 per a despeses de manteniment, comunitat i subministraments bàsics. Amb relació als grans tenedors —es considera a un propietari de més de deu immobles—, la quitança serà d'un màxim de quatre mesos. La reestructuració del deute per ajornar-ne el pagament només podrà ser també de quatre mensualitats.

“Més de mig milió” de famílies

El vicepresident segon i ministre d’Afers Socials, Pablo Iglesias, ha destacat que cal “protegir el dret constitucional a l’habitatge” que és “encara més imprescindible” pel fet que els domicilis s’han convertit en la “trinxera des de la qual la gent resisteix al virus”. El vicepresident s’ha fet ressò de les reclamacions dels llogaters, que demanaven mesures “amb raó”, ha dit. Iglesias ha estimat que les mesures sobre el lloguer podrien beneficiar “més de mig milió de famílies”.

Iglesias ha afirmat en roda de premsa que les mesures aprovades aquest dimarts són per “reforçar la protecció social” i donar “seguretat”, “protecció” i “garanties” a la ciutadania durant el confinament perquè sense les mesures econòmiques i socials les restriccions d’activitat “no són viables socialment”.

Mesures “insuficients”

El paquet de mesures s’adopta després de les crítiques d’entitats socials i formacions polítiques per no haver inclòs mesures per als llogaters als decrets econòmics aprovats fins ara. De fet, aquesta setmana més de 200 associacions entre les quals el Sindicat de Llogaters han convocat una vaga de pagament de lloguer a partir de l’1 d’abril davant el que han considerat “abandonament governamental de les arrendatàries afectades per la crisi de la Covid-19”.

De fet, les entitats continuen reclamant la suspensió de pagaments ja que permetria als més afectats per la crisi del coronavirus “superar l'asfíxia econòmica” i per aquest motiu han decidit mantenir la vaga de pagament de lloguers. Sobre els microcrèdits que llançarà l'executiu espanyol a interès zero perquè s'hi acullin inquilins que no poder fer front al lloguer, les entitats consideren que el govern espanyol “augmenten el seu deute públic per permetre que el mercat immobiliari surti intacte de la crisi” mentre, afegeixen, demanen als ciutadans que facin un esforç per superar aquesta crisi causada pel coronavirus. “Suposa que mentre les famílies s'endeuten, els arrendadors vegin la seva liquiditat i el poder adquisitiu totalment intactes”, assenyala.

En el comunicat, la plataforma també retreu a l'executiu espanyol que amb mesures com les d'aquest dimarts el què fan és “mantenir els preus de lloguer artificialment alts, fent-los pagar a una ciutadania amb uns ingressos que cauen en picat”. “No és només injust: és irracional en termes econòmics. El govern ens està forçant a escollir entre menjar o endeutar-nos”, sentencia.

Amplia la moratòria d’hipoteques

El decret d’aquest dimarts també amplia la moratòria en el pagament d’hipoteques als autònoms -als seus locals i oficines- que s’hagin vist afectats per la declaració de l’estat d’alarma. “Fins l’últim dia de mes en què finalitzi l’estat d’alarma”, les entitats no els podran reclamar el pagament de la hipoteca ni dels interessos, ha dit Iglesias. A més, el termini de suspensió passa d'un a tres mesos. També inclou una moratòria del pagament de crèdits al consum per a persones en situació de vulnerabilitat.

La prohibició dels talls de subministrament

La plataforma d'Afectats per la Pobresa Energètica (APE) ha considerat “insuficients” les mesures de suport al col·lectius afectats pel coronavirus aprovades aquest dimarts pel govern espanyol i ha reclamat que se n'apliquin més. L'entitat celebra que s'hagi prohibit tallar llum, aigua i gas als habitatges habitual com reclamava “des del primer dia” i considera “interessant” l'ampliació del bo social per als nous vulnerables. Però defensa que aquest bo és “ineficaç” i que la burocràcia “excessiva” seguirà “frenant les sol·licituds”. A més, lamenta que no s'ha anunciat cap mesura per a les factures “inflades” pel confinament a les quals hauran de fer front les famílies vulnerables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article