El Govern ja treu dels centres els infants tutelats de menys de sis anys i els porta amb famílies d’acollida

Els educadors d’un centre de Canet de Mar es queixen pel trasllat d’un grup de joves migrants sols en ple confinament


El Govern ja treu dels centres els infants tutelats de menys de sis anys i els porta amb famílies d’acollida. Després que fa una setmana la Direcció General de la Infància i l’Adolescència (DGAIA) anunciés la mesura durant el confinament per tal “d’esponjar els centres i que hi hagi prou espai”, els primers nou infants ja han arribat amb les famílies d’acollida. Sis més en sortiran aviat.

En paral·lel, a més, la conselleria també ha posat en marxa un projecte per atendre els infants amb els pares hospitalitzats o aïllats pel coronavirus. La mesura es va difondre la setmana passada per les xarxes socials amb un missatge fals que deia que la DGAIA requeria de més famílies d’acollida, però el cert és que ja en té suficients. A més, compta amb la xarxa d’albergs públics Xanascat, tal com va informar el Social.cat, i de moment ha obert un alberg a Cabrera de Mar per a tres infants de Barcelona que tenen la família malalta.

A més, la Generalitat ha preparat quatre albergs amb la idea de donar resposta als casos que puguin sorgir arreu del territori: el de Cabrera per als nens i adolescents de Barcelona, el de l'Escala per als de Girona, el d'Altafulla per als de Tarragona i les Terres de l'Ebre, i el de l'Espluga de Francolí per als de Lleida i la Catalunya Central.

Queixes pel trasllat d’un centre durant la pandèmia

Des que va començar el confinament, els educadors socials, de forma particular a través de les xarxes i amb denúncies formals a través dels sindicats, s’han queixat de la manca de materials de protecció i de protocols “difícils” de complir en els centres residencials d’acció educativa (CRAE). Si fa una setmana, els sindicats alertaven que s’havien detectat casos positius en CRAE sense que s’haguessin pres les mesures adequades d’aïllament, posant en risc la salut dels treballadors, ara la queixa és perquè s’està efectuant el trasllat d’un centre en ple confinament.

En concret, es tracta d’un centre al municipi de Canet de Mar que feia mesos que se sabia que havia de tancar a finals de març, tal com estava previst seguint l’estratègia de la DGAIA d’atomitzar els centres més grans per fer-los més petits i “millorar l’atenció dels joves i adolescents”. Tanmateix, en el context actual, en ple confinament, ni l’entitat ni els educadors del centre tenien clar si s’acabaria produint. Finalment, el CECAT, que és un grup operatiu liderat per les conselleries de Salut i d’Interior, ha autoritzat el trasllat.

Fonts de la DGAIA expliquen que el trasllat es farà “amb les màximes garanties de salut pública i de respecte a les normes durant el confinament”, però els educadors hi desconfien. D’entrada, alerten de la manca d’informació que han rebut i, després, denuncien que els educadors que acompanyin els joves “s’hauran de desplaçar molt més lluny”, a un centre de la demarcació de Girona. També avisen del neguit que pot ocasionar el trasllat en els joves acollits. A la DGAIA, però, responen que “s’està estudiant amb l’entitat gestora les opcions viables perquè els nois no perdin la seva relació amb les persones mentores ni amb el municipi on han viscut tot aquest temps”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article