Vergés reconeix que la capacitat de llits d'UCI està “al límit” i demana a l'Exèrcit que ajudi amb metges i infermeres

Els treballadors del Parc de Salut Mar denunciaran a Inspecció de Treball la manca de material de protecció


La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que la capacitat de llits d'UCI als hospitals catalans “està al límit”. En declaracions a Catalunya Ràdio, Vergés ha apuntat que la velocitat d'entrada de pacients greus als hospitals “és més alta que la velocitat de sortida” i això fa que vagi augmentat la capacitat ocupada. 

Tot i això, ha assegurat que els centres ho estan fent “molt bé” i que s'està mobilitzant tot el personal possible. En aquest sentit, ha reclamat a l'Exèrcit que més enllà d'ajudar en tasques de muntatge d'instal·lacions hi col·labori posant a disposició metges i infermeres de la UME. D'altra banda, Vergés ha afirmat que “algun tipus e confinament” s'haurà de mantenir passada la Setmana Santa.

Sobre les residències, Vergés ha explicat que les morts que dona la conselleria són les oficials i dins d'aquestes estan “moltes” de les 362 que s'han produït a residències, tot i que ha indicat que “potser algunes” no hi figuren perquè no han entrat al circuit sanitari. La consellera ha reconegut que “pot créixer molt” la xifra de gent gran que viu en una residència i que mor per coronavirus perquè són “més vulnerables”.

En aquest sentit, ha assegurat que existeix la possibilitat per a les famílies d'endur-se al resident a casa a fer el confinament i ha afegit que és més “desitjable” que, en tot cas, hi hagi transmissió familiar però no a la residència, on la població resident es més gran i, per tant, més vulnerable. Sobre el fet que calgui fer el test i que aquest doni negatiu per coronavirus per poder endur-se el familiar a casa, Vergés ha afirmat que té coneixement que es pot fer sense aquest test i ha apuntat que cal mirar el protocol “i revisar el que calgui” si s'estan donant problemes.

Vergés ha reconegut també que la xifra de positius és “molt superior a la que hi ha testada” però ha defensat que es fan entre 1.500 i més de 3.000 proves diàries que permeten tenir “bones xifres” per seguir l'evolució de l'epidèmia. En aquest sentit, ha afirmat que la tendència “disminueix” i que les mesures de confinament “funcionen”.

Sobre l'hospital temporal Fira de Barcelona, Vergés assenyala que es posarà en marxa aquesta setmana i que ara s'estan fent trucades per tenir el personal a punt. D'altra banda, ha negat que s'hagi aturat l'hospital de campanya que s'estava muntant en una pista d'atletisme a Sabadell i ha afegit que el que s'ha fet és canviar la forma en que s'havia de muntar per intentar que s'assembli el més possible a un hospital normal. “De cap manera està aturat”, ha dit.

Ajuda de l'exèrcit

La consellera s'ha referit també a l'ajuda que ofereix l'Exèrcit i els ha demanat que el que caldria són metges i infermeres, “no només persones de muntatge i logística”. “Necessitem mans”, ha manifestat. Vergés ha explicat que han tractat aquesta qüestió arran de l'oferiment que es va fer a Sabadell per muntar l'hospital de campanya i ha recordat que a les unitats de l'UME hi ha personal sanitari.

3.468 professionals donen positiu i es registren morts

La consellera ha explicat que hi ha 3.468 professionals sanitaris que han donat positiu per coronavirus i que també té constàncies d'algunes morts. Ha detallat que aquest dilluns es va produir una defunció a Lleida d'un metge que prestava servei a diferents pobles i que també li consten persones de l'àmbit privat que han mort.

La consellera ha garantint que “estan arribant” tests ràpids i que es van distribuint però ha insistit que la prova que dona garanties sobre un negatiu per coronavirus són les PCR i que són aquestes les que s'han de fer per garantir que un professional sanitari pot tornar a treballar. Sobre els testos, ha afirmat que “ajudaran però no ho són tot”. 

En quant a si s'apliquen criteris de priorització entre els malalts, Vergés ha assegurat que els professionals actuen com ho fan sempre i que es tenen en compte els antecedents de salut per preveure l'evolució del pacient. “Haurem de decidir segons les possibilitats de bona evolució que tinguin els pacients, i aquí hi entra tot”, ha manifestat, al temps que ha reconegut que l'edat és un dels criteris emprats.

Per últim, Vergés ha apuntat que quan passi la Setmana Santa “continuarà el confinament”, tot i que sense especificar de quina manera. “Potser no total però haurem de continuar protegint els més vulnerables i això encara serà per llarg”, ha declarat.

Denuncies a Inspecció de Treball per la manca de material de protecció

La manca de material de protecció, però, és una realitat als hospitals catalans, tal i com han denunciat reiteradament. Ara, el comitè d'empresa del Parc de Salut Mar interposarà una denuncia davant la Inspecció de Treball per “incompliment” de la llei de riscos laborals per la manca de material de protecció i les condicions de treball. El president del Comitè d'Empresa, Xavier Tarragon, ha afirmat que falten mascaretes, ulleres d'un sol ús, bates impermeables i que quan hi ha material l'han de “reutilitzar”. Ha afegit que no s'està fent la prova final al personal per saber si tenen o no coronavirus abans de reincorporar-se i que s'ha reduït el temps de confinament de 14 a set dies en cas de contactes positius. “Us imagineu a Batman sense la seva capa?”, s'ha preguntat Tarragon. Els treballadors no descarten la via judicial.

Tarragon ha destacat també la “brutal càrrega de feina” que pateixen, amb “adaptacions constants” de la jornada laboral a la situació del moment i la “càrrega emocional” que suporten degut a l'estrès i l'angoixa. Ha afegit que han de fer front a les “carències afectives” que pateixen els pacients afectats per coronavirus que no poden veure als seus familiars i ha lamentat que no sempre poden resoldre-ho “amb tota l'eficàcia” que voldrien.

El president del comitè d'empresa ha rebutjat la imatge que es vol donar d'ells com a herois perquè ha assegurat que no ho són, que són persones que tenen les seves “preocupacions, neguits i limitacions”.

Priorització 

Sobre si s'estan aplicant criteris de priorització entre els pacients greus, Lluís Recasens, doctor adscrit al sindicat Metges de Catalunya, ha reconegut que s'estan prioritzant pacients per edat i qualitat de vida i aquells de més de 80 anys o amb alteracions de la salut no s'ingressen a les unitats de cures intensives ja que “no hi ha prou llits d'UCI ni respiradors”. “S'ha de fer una selecció”, ha afirmat, al temps que ha posat sobre la taula la “càrrega emocional” afegida que això suposa per als sanitaris.

Tot i això, Laura, infermera de l'Hospital del Mar, ha assegurat que “s'intenta tirar endavant” aquesta gent que no entra a UCI i que es manté ingressada a planta “amb el material de què es disposa”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article