Els gestors de les residències de gent gran exigeixen que l’administració prengui el “control sanitari” dels centres

CEAPs acusa de manca de resposta a les autoritats i d'haver “discriminat” a la gent gran en fer trasllats hospitalaris


El Cercle Empresarial d'Atenció a les Persones (CEAPs), el màxim referent estatal de les empreses i entitats que gestionen residències de gent gran, ha reclamat a les administracions que prenguin el “control sanitari” de les residències i les ha acusat d'haver “discriminat” a la gent gran en fer trasllats hospitalaris.

La presidenta del Ceaps i d’Acra (Associació Catalana de Recursos Assistencials), Cinta Pascual, en un manifest llegit en roda de premsa virtual, exigeix que es tracti els ancians com a “ciutadans en plenitud de drets”. Pascual ha denunciat la manca de material de protecció i proves per detectar el coronavirus, així com la manca de resposta per part de les autoritats. Per això, ha dit que cal que el personal sanitari “entri” a les residències, analitzi la situació i es prenguin mesures “reals, valentes i decidides”. “És una crisi sanitària, no social”, ha declarat.

“Prendre el control és més metges, més anàlisis, fer zones d'aïllaments... Necessitem metges i infermeres”, ha manifestat, al mateix temps que ha dit que “és urgent medicalitzar” aquestes residències. Ha afegit que, en cas que es consdieri, els treballadors estan disposats a atendre als residents afectats per coronavirus a les residències però ha explicat que per poder fer això cal l'acompanyament de personal sanitari i materials, com oxigen. Així, ha afirmat que “per suposat” que estarien disposats a atendre als malalts a les residències però ha afegit que per poder-ho fer calen “serveis sanitaris als centres”.

Pascual ha afirmat que el coronavirus “ha entrat de moltes maneres” a les residències i ha assegurat que no es feien tests a les persones que havien anat als hospitals abans que tornessin a les residències. Ha dit però que ara no és el moment de buscar culpables sinó que cal abordar la situació “crítica” que es viu als centres residencials de gent gran.

En el 'Manifest per la Sanitat Universal a dins del Social', Ceaps exigeix al Ministeri de Sanitat i a les comunitats autònomes “l'immediat i total compliment” de les mesures decretades pel govern espanyol, que es doti dels Equips de Protecció Individuals necessaris per garantir al seguretat de treballadors i residents i un accés “immediat” als tests de diagnòstic per a tots ells. A més, reclama un únic mecanisme d'informació que redueixi la feina burocràtica i la duplicitat de canals on les residències han de bolcar la informació.

Discriminació en les derivacions a hospitals

D'altra banda, Pascual ha donat “per suposat” que s'està “discriminant” al col·lectiu de gent gran a l'hora de decidir qui ingressa i qui no en un hospital ja que aquestes derivacions “no passen a tota Espanya”. Ha afegit que “la pràctica habitual és no derivar o no fer-ho en la totalitat” i per això ha insistit que és necessari que els equips d'especialistes entrin a les residències i analitzin la situació, es facin tests per detectar positius i s'estableixin les mesures a seguir per aturar la propagació del virus i curar els infectats.

En aquest sentit, ha reivindicat a Sanitat que expliqui “clarament” quin és el procediment que se segueix per a decidir qui ingressa als hospitals i a les UCI. “Que ens diguin a qui es fan cures pal·liatives”, ha expressat.

Pascual ha assegurat que s'han trobat situacions en que quan una residència ha avisat a les autoritats sanitàries sobre gent gran amb febre i símptomes, i s'ha trigat “entre dos i tres dies” en rebre resposta i ha afegit que també ha passat això quan s'han notificat morts.

Pel que fa al material, ha explicat que es va fer una compra conjunta tant de mascaretes com de tests però que va quedar “requisat” i Sanitat va garantir que arribaria. Ha lamentat però que no ha arribat aquest material, que hi ha treballadors que han prestat servei “amb bosses d'escombraries” i ha reclamat al ministre Salvador Illa que digui que aquest mateix dilluns disposaran del material que necessiten.

Sobre l'ordre de la Generalitat que permet que les famílies s'enduguin els avis a casa, Pascual ha afirmat que ja van alertar que “passaria poc” perquè la majoria de residents són grans dependents i a casa no es donen les característiques per rebre l'atenció que necessiten.

Pascual ha insistit que la gent gran té els mateixos drets que la resta de ciutadans i ha exigit que s'equipari l'atenció i les mesures de lluita contra el coronavirus a les que s'estan donant en el circuit sanitari.

702 morts a les residències catalanes

Des del 15 de març, han mort per coronavirus 702 persones a residències, segons apunta el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb la informació que han fet arribar els mateixos centres. Hi ha 1.631 persones que viuen a residències de gent gran que tenen diagnòstic de coronavirus, segons indica la conselleria en el seu últim comunicat, dels quals 283 han estat hospitalitzats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article