Les peticions d’ajuda social a Càritas Barcelona es tripliquen arran de la pandèmia

El 80% de les demandes són per cobrir necessitats bàsiques, com l'alimentació o l'habitatge


Càritas Diocesana de Barcelona ha multiplicat per tres les peticions d'ajuda que ha rebut des de l'inici de la situació d'estat d'alarma a causa del coronavirus.

L'entitat ha rebut 450 sol·licituds d'ajuda en una setmana, i estima que això ha suposat multiplicar per tres les que rebia abans de la situació actual. El 80% de les peticions són per cobrir necessitats bàsiques, com l'alimentació o el pagament de lloguers o subministraments bàsics. A més, Càritas ha demanat ampliar les ajudes perquè hi puguin accedir col·lectius que estan en situació administrativa irregular, sense llar o sense domicili fix.

El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, ha advertit que “després de la crisi sanitària vindrà una crisi social i econòmica” i que ara ja s'estan començant a notar les conseqüències. Busquets ha xifrat en 179.000 les persones que a la diòcesi de Barcelona viuen en habitacions rellogades o en un habitatge insegur, i que ara tenen “greus dificultats” per pagar els 400 o 500 euros de lloguer mensual. A més, ha advertit que hi ha famílies que estan “angoixades” perquè no tenen feina i han esgotat els estalvis.

A més, Càritas manté oberts 69 punts de distribució d'aliments i sis menjadors escolars estan lliurant pícnics per endur i atenen una mitjana de 400 persones al dia, segons assenyala l’organització. 

S’agreuja la situació de famílies vulnerables

Salvador Busquets també fa èmfasi en les famílies més vunerables, perquè, segons diu, hi ha infants que viuen en habitatges insegurs o inadequats. o inadequats. “Les condicions en les quals viuen aquestes famílies no són òptimes, ja que estan confinades en un espai reduït, amb soroll, i en molts casos han de conviure en un mateix habitatge amb persones que no coneixen. Aquesta situació provoca que les desigualtats s’agreugin, sobretot en els infants que viuen en aquestes condicions”, lamenta el director de l’entitat. “Quan els més menuts no poden anar a l’escola, el conjunt de bretxes (digital, emocional, social, cultural, de necessitats bàsiques, d’habitatge) s’eixamplen i els deixen en una situació de molta desprotecció i vulnerabilitat”, ha advertit Busquets.

Segons el darrer informe Foessa de la diòcesi de Barcelona, el 27% dels menors es troba en situació d'exclusió social. En aquests casos, Càritas Diocesana de Barcelona està duent a terme reforços escolars de manera telefònica o per mitjà de trobades virtuals,
amb la finalitat de mitigar les desigualtats que aquesta situació pugui provocar.

L'entitat ha demanat a totes les administracions que “facin tot el que estigui a les seves mans per mitigar els efectes d'aquesta crisi sanitària, econòmica i social”, i ha reclama posar el focus en tres col·lectius: les famílies amb menors sense recursos, les persones que viuen de relloguer i les persones en situació administrativa irregular.

A més Càritas ha demanat treballar en la garantia d'ingressos mínims com a última xarxa de protecció social. Segons l'entitat, “aquesta mesura podria reduir l'impacte social i econòmic que està patint la població més vulnerable i evitaria que les conseqüències d'aquesta crisi sanitària i social s'agreugin i es cronifiquin en el futur més immediat”. En aquest sentit, ha demanat a la Generalitat que, si el govern espanyol aprova una renda mínima durant l'estat d'alarma, la complementi fins a assolir l'import de la Renda Garantida de Ciutadania.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article