Obertament publica una guia ràpida per les persones amb trastorns de salut mental durant el confinament

Entre altres, l'entitat recomana mantenir-se actiu, establir unes rutines, contactar amb família i amics i buscar grups de suport mutu


L’entitat Obertament, que dedica els seus esforços a trencar el tabú que envolten els trastorns de salut mental, ha aprofitat aquests dies de confinament per llençar una guia ràpida per “posar al centre la cura”. “Cuidar-nos i cuidar a lar esta. Ara, és més necessari que mai”, argumenten. Entre altres, recomanen mantenir-se actiu, establir unes rutines, contactar amb família i amics i buscar grups de suport mutu.

Avisen que, en aquesta situació de confinament, que s’allargarà almenys fins a finals d’abril, “és normal” que les persones amb diagnòstic de salut mental estiguin més “preocupades o angoixades”, s’irritin més fàcilment o els hi manqui energia. “No és fàcil per a ningú. Per això, hem recollit alguns consells que poden ser útils per passar el confinament de la millor manera possible”, expliquen. Adverteixen que són propostes que cada persona ha d’adaptar al seu dia a dia i recorden que, si malgrat tot, les persones segueixen tenint malestar emocional, demanin ajuda.

D’entrada, demanen que es trobin moments per parlar sobre la salut mental. “Escull un instant i un lloc on et sentis còmode i tranquil per parlar. Parla amb una persona que sigui de la teva confiança”, aconsellen. A més, a l’entitat recomanen preparar-se les preguntes o demanar a la persona amb qui parlar que en faci i pensar sempre en les possibles reaccions de la conversa.

Després, també donen consells per “sentir-se millor”, com ara connectar-se amb l’entorn, fent serveis eines digitals, com ara celebrant vídeoconferències, enviant missatges als amics o familiars o trucant-los. “Comparteix les teves emocions, com et sents i quines preocupacions tens”, recomanen a Obertament, que anima les persones a buscar grups de suport mutu i contactar amb persones que fa temps que no veiem.

Mantenir-se actiu

També consideren que és recomanable, durant el confinament, mantenir-se actiu, planificar el dia a dia i intentar organitzar una rutina ordinària tan com sigui possible i introduir sempre activitats físiques, com ara fer exercici, ballar o netejar la casa. Així mateix, aconsellen a l’entitat “estimular la ment” amb lectures, pel·lícules, sèries o podcast. “Continua aprenent. Busca temes que et resultin interessants i aprofundeix”, aconsellen, alhora que demanen donar corda a la “creativitat”, pintant, dibuixant, fent manualitats, tocant algun instrument, escrivint o cantant.

Obertament també recomana menjar i hidratar-se bé, preparar espais concrets per relaxar-se i sortir, tant com sigui possible, al balcó o a la finestra, per prendre l’aire fresc o el sol. I recomanen connectar “amb la natura”, ja sigui tenint cura de les plantes, mirant els ocells per la finestra, buscant fotografies de llocs de muntanya o escoltant àudios i sons de la natura en línia. “Estigues al cas de les novetats informatives, però ves amb molt de compte amb les informacions que t’arriben. Contrasta les notícies, mira si les fonts són fiables”, aconsellen també.

“Cuida dels altres”

Més enllà de cuidar-se un mateix, a Obertament aconsellen també tenir cura de la família. “Si vius amb més gent, acordeu unes rutines conjuntes, unes normes a seguir i intenteu respectar els espais de cadascú”, aconsellen. A més, si es no es forma part de cap col·lectiu de risc, consideren important “ajudar la gent del voltant que sí que en formi part”. “S’han creat moltes xarxes de suport per barris o pobles. Ajudar als altres et farà sentir millor amb tu mateix”, animen.

Però, sobretot, si malgrat tot, la persona se segueix sentint molt malament, amb angoixa i ansietat, aconsellen demanar ajuda. “S’han habilitat diferents serveis d’atenció a la ciutadania a distància. També pots contactar directament amb el teu psicòleg o metge habitual”, expliquen.

Salut llança una aplicació

El Departament de Salut ha presentat una nova aplicació web de salut mental per donar suport a les persones afectades pel coronavirus. El servei inclou un test per detectar l'estat dels usuaris i fins a 15 recursos per “apoderar” la població i ensenyar-los a fer un control de la simptomatologia. L'eina també permet fer un “cribatge” dels casos “d'urgència” i donar-los la resposta necessària.

L’aplicació compta amb equip de cent psicòlegs dels Serveis d'Emergències Mèdiques (SEM), amb un horari d'atenció de 8 h a 20 h. Els professionals donaran prioritat a les persones que han patit una pèrdua pel coronavirus, que tenen un familiar a l'UCI, que conviuen amb un positiu en Covid-19 o que tenen trastorns de salut mental.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article