S’aprova un protocol de prevenció d’abusos sexuals en l’àmbit de l’educació en el lleure

El Govern ha consensuat el document amb entitats, agents socials i patronal i actualitza l’acord vigent sobre abusos a infants


El Govern ha aprovat aquest dimarts un protocol de prevenció d'abusos sexuals i altres maltractaments en l'àmbit de l'educació en el lleure de Catalunya. El protocol, impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i amb el consens de les federacions d'entitats, agents socials i patronal, preveu mecanismes per garantir la protecció d'infants, adolescents i joves que participin a caus, esplais, casals d'estiu, colònies, acampades, rutes o camps de treball. A Catalunya es mobilitzen uns 500.000 participants a l'any. El document actualitza el fins ara vigent Protocol de Prevenció dels Abusos Sexuals en l'Àmbit del Lleure aprovat el 2013.

El document inclou un seguit d’actuacions per prevenir les situacions de maltractament o abús sexual, una guia de prevenció, amb un decàleg i indicacions de com gestionar les situacions de risc, el procediment a seguir després de detectar un cas d’assetjament sexual infantil (ASI) a través de les figures del delegat/da de protecció de la federació de lleure, els circuits de notificació en casos de sospita o certesa d’ASI i les pautes per comunicar les situacions de crisi a les famílies afectades.

Sobre prevenció, el document conté diferents propostes d’actuacions i estratègies per anticipar-se a una situació d’assetjament sexual, com són les normes internes, la comunicació interna, la tipificació de situacions de risc o la formació. Respecte a la detecció, el Protocol estableix que cal informar de la situació a la persona delegada de protecció en ASI de cada federació d’entitats responsable d’aquella activitat, així com aplicar els mecanismes obligatoris de comunicació.

L’existència de la figura del delegat/da de protecció en ASI ja s’aplicava fins ara, però amb aquest nou Protocol queda consolidada perquè n’estableix l’obligatorietat amb, com a mínim, un membre per entitat. El delegat ha estar disponible durant la realització de les activitats de lleure i les seves funcions són, entre altres, les de rebre les comunicacions d’ASI, interlocutar amb l’administració, assessorar l’equip en els circuits i l’àmbit judicial, ajudar en la presa de decisions, donar suport en la notificació, consensuar la informació que es dona a les famílies, portar un registre de les intervencions i l’aplicació del protocol.

El Protocol aprovat avui també estableix com cal gestionar els nivells de risc d’abusos en les activitats d’acord amb les diferents situacions que es poden produir: ús del lavabo, dutxes i higiene personal, piscina, canvis de roba, ferides i convalescència, dormir fora de casa (cases de colònies, bivac o campaments), fotos i vídeos, ús de dades personals, jocs i tallers, espai abans i després de l’horari, obsequis o activitats amb persones externes a l’activitat. En cadascuna d’aquestes situacions, el document analitza la situació de risc potencial, el nivell de risc i les accions preventives

Decàleg de mesures

El Govern també ha aprovat un decàleg de mesures per minimitzar riscos. Així, apunten que els monitors fan la funció de "guarda" d'infants i han de vetllar pel seu benestar com a responsables, així com treballar sempre que sigui possible en parelles pedagògiques, a poder ser mixtes. Les activitats han de tenir una base pedagògica.

Les converses individuals s'han de fer en lloc amb visibilitat des de l'exterior, i estableixen que s'ha de ser "clar i directe" en la relació amb infants i se'ls ha de respectar "els desigs" i no forçar-los mai a mostres d'afecte si no ho volen. Avisen que s'ha d'evitar el lliurament de regals i obsequis que puguin confondre la relació afectiva amb els infants i s'ha d'evitar donar o sol·licitar números de telèfon personal sense coneixement dels pares.

Pel que fa a les xarxes socials, s’ha de fer èmfasi en el fet que cal utilitzar les xarxes socials de les entitats, si en tenen, per informar de les activitats de lleure que es realitzen, ; i no seguir o afegir infants i adolescents amb els quals s’estigui treballant des de les pròpies xarxes personals. S’ha d’evitar compartir la vida privada amb els infants i adolescents i tenir-hi contacte a través de les xarxes socials personals. Les autoritzacions dels pares han de ser per escrit. A més, es demanarà el certificat negatiu de delictes de naturalesa sexual també als intendents de campaments, a les persones voluntàries de cuina i a qualsevol persona que participi en les activitats.

Cursos d’ASI al lleure

Segons el Govern, l'aprovació del Protocol ha d’anar lligada a una formació contínua i actualitzada, així com a una bona tasca de difusió entre el col·lectiu, que permeti que els professionals del lleure educatiu siguin garants d’unes activitats de qualitat i amb el mínim de riscos possibles. Així, a partir de divendres s'han organitzat tres cursos a distància sobre ASI en l'educació en el lleure. Seran quatre sessions de dues hores impartides per la Fundació Vicki Bernadet.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article