El 7,3% de les persones usuàries de pisos de reinserció per drogodependència està aïllat per coronavirus

El sector considera que el balanç, de moment, és “molt satisfactori”


Un 7,3% dels usuaris de pisos de reinserció per a drogodependents estan aïllats per sospita o confirmació de coronavirus i d'aquests no hi ha cap persona hospitalitzada. Així ho apunta la Coordinadora de Comunitats Terapèutiques, Pisos de Reinserció i Centres de Dia per a Drogodependents de Catalunya, que considera que el balanç dins el sector és "molt satisfactori". De fet, dels 110 usuaris residents a pisos de reinserció, el 50% han fet el confinament a casa seva, fet que ha permès no tenir els centres “massificats”. En relació a les comunitats terapèutiques, dels 410 usuaris el 18% han fet el confinament a casa, i només un 2,4% estan en aïllament per sospita o confirmació de Covid-19. Un 0,2% dels casos estan hospitalitzats.

Segons la coordinadora, dels 281 professionals que treballen al sector des de l'inici del confinament, el 14,2% està en aïllament per símptomes o sospita de coronavirus. En aquest sentit, reiteren que calen tests de detecció de coronavirus i materials de protecció per poder tenir “la major certesa possible que els centres continuen sent espais segurs”. “Demanem a les institucions que ens tinguin en compte i ens prioritzin a l'hora de la seva distribució”, reclamen.

La coordinadora assegura que els “bons” resultats han estat gràcies a la professionalització i organització del sector i a la “solidaritat” de l'entorn comunitari. A més, destaquen que des de l'inici de la pandèmia es van marcar uns protocols "molt estrictes" de neteja i protecció tant dels equips de professionals com de les persones ingressades als centres. També assenyalen que es van organitzar “ràpidament” i van compartir recursos i bones pràctiques.

Un exemple que posen en valor és que des del primer dia es van tancar les portes i es va permetre a les persones amb famílies que podien contenir la situació que anessin a fer el confinament a casa amb un seguiment molt intensiu per part de l'equip del seu estat i del procés terapèutic. Això ha permès que els centres estiguin "menys massificats" i es pugui respectar la distància social.

Reunions telemàtiques per a alcohòlics

Alcohòlics Anònims de Barcelona, Girona i Lleida, per la seva banda, s'han hagut d'adaptar a les restriccions a la mobilitat i al distanciament social pel coronavirus. A la zona de Barcelona, on abans es celebraven més de 100 reunions presencials a la setmana, ara s'ha optat per fer reunions telemàtiques cada dia –festius inclosos-, en horaris de matí i tarda per poder donar suport a qui tingui problemes amb l'alcohol. “Tot i el confinament, no cal passar en solitud la decisió de deixar de beure”, asseguren. A més, l'associació manté l'atenció telefònica al telèfon 93 317 77 77, que està operatiu les 24 hores del dia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article