Barcelona repartirà 20.000 lots de productes alimentaris entre gent gran, malalts crònics i pacients confinats

La iniciativa va dirigida a persones sense xarxa per fer la compra i pretén reduir les seves sortides al carrer


Una iniciativa en que participen l'Ajuntament de Barcelona, el Departament de Salut, l'empresa Line Sport i altres entitats i empeses repartirà 20.000 lots amb productes alimentaris entre gent gran, malalts crònics i pacients amb covid-19 confinats. Es tracta de la 'Cistella contra la covid', que es repartirà al llarg d'aquesta setmana i que pretén minimitzar al màxim que aquestes persones surtin a fer la compra, reduint així el risc de contagi. En total, es distribuiran 220 tones de productes alimentaris com pasta, arròs, salsa de tomàquet, brou, fruita i verdura fresca, llet i iogurts. El 50% dels lots són per a majors de 70 anys, el 25% per a malalts crònics i l'altre 25% per a persones en aïllament per simptomatologia de la Covid-19.

Els ciutadans que rebran aquests lots s'han identificat mitjançant una enquesta telefònica duta a terme pel consistori, mitjançant processos de seguiment dels Centres d'Atenció Primària gestionats per la Generalitat, dels serveis socials municipals i a través d'entitats de persones malaltes. La regidora de Salut de l'Ajuntament, Gemma Tarafa, ha explicat que s'han creuat les dades dels usuaris del servei de teleassistència, uns 100.000; els atesos als serveis socials de la ciutat i també amb la informació sobre les zones de la ciutat amb més afectació per coronavirus.

Així, fins a 10.000 caixes seran per a majors de 70 anys seleccionats en funció de determinats criteris com tenir dependència o discapacitat, viure sols o en parella i l'existència o no xarxa de suport. Per acabar d'identificar el col·lectiu, des del consistori s'han fet trucades a persones seleccionades per tal de detectar les seves necessitats i acabar de decidir si rebrien o no el lot.

Les altres 10.000 caixes seran per a malalts crònics en especial risc de contagi del coronavirus per la seva patologia de base i que tampoc tenen suport per rebre aliments a casa; així com persones amb símptomes que han d'estar en aïllament estricte a casa durant 14 dies. Aquests últims rebran aquesta oferta en les trucades de seguiment que els fan els centres d'atenció primària o el serveis socials municipals, o bé per les entitats de pacients o familiars cuidadors amb les que tenen contacte. Tarafa ha insistit que la iniciativa pretén "minimitzar els contagis de manera preventiva" aconseguint que aquests persones surtin el mínim al carrer.

Els lots també contenen informació sobre els serveis municipals enfront la Covid-19 i recomanacions sanitàries tant de l'Agència de Salut Pública de Barcelona com del Departament de Salut de la Generalitat. També incorporen informació del consistori amb les dades dels serveis de venda d'alimentació a domicili que tenen a cada barri per informar sobre les possibilitats d'entrega a domicili, ja sigui per complementar el contingut dels lots amb carn i peix o bé per a després de finalització de la iniciativa.

Col·laboració d'administracions i entitats

Tarafa ha destacat que la iniciativa ha estat possible gràcies a la col·laboració d'administracions i entitats. Així, l'Ajuntament de Barcelona ha coordinat les tasques, i juntament amb Salut, ha identificat i contactat amb les persones que complien els requisits. L'empresa Line Sport ha contactat amb les empreses perquè facilitessin gratuïtament els productes alimentaris i ha coordinat l'acció.

El responsable i creador de Line Sport, Marc Miró, ha explicat que la seva empresa no treballa en l'àmbit sanitari o de serveis socials però que davant la situació actual va decidir posar en marxa la iniciativa per "ajudar". "Ens agradaria fer moltes coses que el virus no ens permet però el que sí permet és ajudar, l'ajuda no es confina", ha manifestat. A més, hi han col·laborat una vintena d'entitats i empreses que han participat de manera desinteressada aportant productes, facilitant l'empaquetat o la distribució a domicili, que farà Correus. També hi ha col·laborat Mercabarna i cooperatives del Baix Llobregat aportant aliments frescs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article