Les entitats socials comencen a rebre aquesta setmana els pagaments dels fons de l'IRPF

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies repartirà 31,5 milions d'euros a 578 entitats


A partir d'aquest dijous, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies començarà a efectuar el pagament dels 31,5 milions d’euros de les subvencions per a projectes socials de la recaptació del 0,7% de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) que sorgeix dels ciutadans que han marquen amb una X la casella per a finalitats socials a la seva declaració de la renda.

El Departament finança per aquest via 831 projectes sol·licitats per 250 entitats -majoritàriament federacions-  que seran executats per 578 entitats en àmbits com el foment de la igualtat entre dones i homes, serveis socials, pobresa, infància i adolescència, voluntariat, joventut, poble gitano o persones migrants i refugiades. 

L’import total de la convocatòria és de 31,5 milions d’euros. Segons apunta el Departament, aquest dijous es farà un primer pagament de 19 milions d’euros que inclou el 100% de l’import dels projecte de menys de 50.000 euros, el 50% de l’import dels projectes d’entre 50.000 i 100.000 euros, i un terç de l’import dels projectes de més de 100.000 euros. La resta de pagaments, per un valor de 12,5 milions d’euros, es faran efectius el dia 30 d’abril.

Es tracta de subvencions de programes d'interès general per atendre fins d'interès social, que s’han d’executar aquest 2020, segons assenyala el Departament. “Se subvencionen tant activitats de projectes, com l’adquisició d'equipament i inversions d'obres”, matisen.

Més recaptació, el mateix import

Com ja va denunciar a l’octubre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, malgrat una conjuntura de creixement sostingut de la recaptació de l’IRPF a Catalunya i d’augment dels ciutadans i ciutadanes que marquen amb una X la casella per a finalitats socials en la declaració de la renda, aquests fons es mantenen en  31,5 milions d’euros des de 2015.

Segons adverteix el Departament, la recaptació d’impostos en el conjunt de l’Estat per aquest concepte s’ha incrementat en 12 milions d’euros respecte de l’any anterior, “però aquest augment no es trasllada a Catalunya perquè el Ministeri  de Sanitat, Consum i Benestar Social considera que ja està sobrefinançada”, al·leguen. Fins a nou comunitats autònomes sí que han vist augmentats aquests fons socials.

Així mateix, fonts del Departament lamenten que el govern de l’Estat es nega a donar les dades de recaptació en concepte de l’IRPF en finalitats socials al Consell Territorial de Serveis Socials -que és l’organisme de relació entre l’estat i totes les comunitats autònomes en l’àmbit social-, “tot i les peticions reiterades des de la Generalitat”.

No obstant això, a través de les dades que s’han facilitat des del Congrés dels Diputats per la via de pregunta parlamentària, el 2016 es van recaptar a Catalunya 73,5 milions d’euros de l’IRPF per a fons socials;  se'n van rebre 31,5 des del Ministeri, d'un total de 214,5 milions distribuïts a totes les comunitats autònomes. “Catalunya, representa el 17% de la població de l’Estat, però els contribuents aporten gairebé el 25% del total de la recaptació de l’Estat i tan sols reben el 14% dels fons”, puntualitzen des del Departament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article