Sopes de lletres o dibuixos: la Farmàcia de Vall d’Hebron envia als infants medicaments amb missatges encoratjadors

Els professionals fan arribar a casa els paquets per evitar desplaçaments i els residents impulsen una idea per humanitzar la tramesa


El Servei de Farmàcia de l'Hospital Infantil de Vall d'Hebron va començar el març a enviar la medicació als pacients pediàtrics per evitar el desplaçament de les famílies al centre i així reduir el risc de contagis durant la pandèmia de coronavirus i en plena crida al confinament a casa. Els residents de Farmàcia han tingut la idea d'humanitzar l'atenció a les nenes i nens amb missatges encoratjadors i entreteniments, com mots encreuats, sopes de lletres o dibuixos per pintar, que posen dins de les capses dels medicaments. “Ha estat la manera de vincular-nos amb els infants i les famílies i de dir-los que no estan sols”, afirma Maria Josep Cabañas, del Servei de Farmàcia de l'Hospital Infantil i Hospital de la Dona.

El grup de joves residents del Servei de Farmàcia ha posat el seu granet de sorra en el confinament. Els graduats que s'estan especialitzant en aquest servei, encarregat de dispensar als pacients que no estan ingressats la medicació d'ús hospitalari, han volgut apropar-se a aquests infants que pateixen un càncer, que han rebut un trasplantament o que tenen altres malalties i que es troben confinats a casa.

“Aquests dies ho estàs fent molt bé! Si ens quedem a casa ho aconseguirem” és algun dels missatges que llegeixen aquests infants, que també s'han trobat amb els mateixos dibuixos que il·lustren les parets de l'Hospital Infantil o passatemps com sopes de lletres i endevinalles. “L'equip de residents sempre ha estat molt compromès i ara més que mai. N'estem molt orgullosos”, elogia Cabañas.

Des que es va posar en marxa la iniciativa, el 24 de març, i fins a mitjan abril, més de 400 infants d'arreu de Catalunya han rebut el paquet amb la medicació i el missatge sorpresa. “Quan truquem per preguntar si han rebut la medicació correctament, veiem que les famílies estan molt satisfetes”, diu Cabañas. Els pacients i les famílies recollien els medicaments al Servei de Farmàcia, habitualment després de la visita mèdica. Amb la pandèmia de coronavirus, però, haver-se de desplaçar a l'hospital suposa un risc de contagi que en la mesura del possible s'ha d'evitar en infants que en alguns casos es troben immunodeprimits.

Per a les famílies, a més, desplaçar-se durant el confinament també suposa "un inconvenient", assenyala Cabañas. "Com a hospital de referència, atenem infants de tot Catalunya. En alguns casos el desplaçament pot ser molt llarg. Amb aquesta iniciativa crec que hem solucionat el problema, ens hem apropat al pacient i hem continuat donant una atenció de qualitat", destaca.

Cabañas ressalta que l'atenció farmacèutica de l'Hospital Infantil posa en el seu centre “l'infant i la família, no només la seva patologia, així com les circumstàncies que els envolten”. En aquest nou context marcat per la Covid-19, s'han “adaptat” a la situació per “continuar humanitzant aquesta atenció”. “No fer el servei presencialment no ha de ser un impediment per poder arribar a les famílies. Volem dir-los que els sanitaris els continuem acompanyant com si vinguessin a l'hospital”, remarca.

Els medicaments també s'envien a alguns pacients adults. Cabañas assenyala que el Servei de Farmàcia atén un grup molt nombrós de pacients i que estan enviant la medicació a aquells que tenen més dificultats per traslladar-se a l'hospital. Aquesta farmacèutica creu que alguns dels canvis que ha implicat la pandèmia de la malaltia covid-19 “es quedaran”. “És una època molt estressant per als professionals sanitaris, però també és una oportunitat per repensar com fem la feina i com la podem millorar”, reivindica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article