Bargalló diu que la reobertura serà diferent “per etapes i ensenyaments” per garantir la distància social a les escoles

S’establiran mesures d’higiene i “descontaminació” abans d'obrir els centres i mentre estiguin oberts


El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha afirmat que quan reobrin les escoles s'haurà de garantir la distància social entre alumnes i entre aquests i professors. Ho ha dit en una compareixença telemàtica al Parlament, on ha afegit que això obligarà a "mesures diferents" per etapes educatives i tipus d'ensenyament. Ha afirmat que desconeixen quan reobriran, ja que això depèn de les autoritats sanitàries però ha assegurat que estan "preparats" per fer-ho quan calgui i que llavors presentaran el seu propi pla de desconfinament. Ha afegit que caldrà també fer un protocol que concreti mesures de neteja i "descontaminació" prèvia a l'obertura i que s'hauran de mantenir. A més, s'hauran de garantir les mesures d'higiene personal a les escoles.

Bargalló ha explicat que tot just ha començat el tercer trimestre, un trimestre que "no serà normal" i que s'haurà de fer "de manera no presencial", si no tot, "una part important del trimestre". En aquest sentit, ha insistit que "només es podran tornar a obrir els centres quan ho indiquin les autoritats sanitàries".

Serà llavors quan Educació presentarà el seu propi pla de desconfinament i cada centre haurà de tenir també un pla propi de reobertura. Així, ha explicat que encara "no està definit l'escenari a posar en pràctica" però que es pot "intuir" com anirà en observar què fan o què volen fer altres països. Ha destacat que en cap país s'han reobert tots els centres de cop sinó que alguns apliquen diferències territorials i d'altres d'etapes educatives.

Tornant a Catalunya, ha assegurat que tenen "diversitat de possibilitats damunt la taula" per poder-ho fer "demà si cal, o en 15 dies, en un mes o quan calgui". Bargalló ha destacat però que és "important poder reobrir els centres" perquè l'acompanyament efectiu i emocional que necessiten els alumnes també requereix d'un nivell de presencialitat.

No estaven preparats: el proper curs “no serà normal”

En la seva intervenció inicial, Bargalló ha reconegut que no estaven preparats per afrontar aquesta situació i que inicialment els centres havien d'estar tancats dues setmanes. Ha alertat però que aquesta situació "es pot tornar a produir" i caldrà extreure'n els aprenentatges, com que "per damunt de la matèria i el currículum" hi ha aspectes com l'acompanyament emocional, les habilitats, els aprenentatges i el treball cooperatiu.

A més, ha alerta que el proper curs "no serà normal" perquè tant l'alumnat com el professorat vindrà "d'una situació molt difícil". "La realitat econòmica del país serà diferent, la realitat social haurà canviat, les pràctiques educatives també ens hauran canviat i el curs vinent serà absolutament diferent de com hauríem previst", ha manifestat. Ha apuntat també que desconeixen encara quan es podrà fer la preinscripció per aquest proper curs.

Més de 17 milions en targetes menjador

Bargalló ha repassat algunes de les mesures que Educació ha posat en marxa per pal·liar els efectes negatius del confinament. Entre aquestes, hi ha la posada en marxa en marxa de les targetes moneder per a alumnes amb beques menjador, en la que fins aquest dimecres ha destinat 17,4 milions d’euros. En concret, tres milions setmanals per a les recàrregues a 142.000 beneficiaris d'aquestes beques –a banda hi ha 4.000 d'altres tipus d'ajuts-. El conseller ha explicat que això comporta un increment pressupostari de 400.000 euros a la setmana.

D'altra banda, s'ha iniciat el repartiment dels 22.00 packs de connectivitat entre els alumnes amb problemes per seguir el tercer trimestre a distància. Ha concretat que dels 53.000 alumnes amb problemes o dificultats de connexió, 10.000 són de la concertada i la resta de la pública. Del total, 8.000 són per a alumnes que canvien d'etapa i la resta per a alumnes de centres de màxima complexitat o que viuen en territoris aïllats. Bargalló ha insistit que un cop finalitzat aquest repartiment i comprovat com es suplementa des dels municipis es decidirà si cal una segona onada d'enviaments.

615 nous entorns virtuals d’aprenentatge

Educació ha treballat també en la creació d'entorns digitals per aquells centres que no en tenien. Així, se n'han creat 615 nous entorns virtuals d'aprenentatge Moodle per facilitar que tots els centres poden dur a terme la docència online. Amb l'inici del trimestre, s'ha quadruplicat el trànsit habitual de dades en nombre d'accions i de creació de cursos i activitats i això va provocar un inici de col·lapse el 15 d'abril que va obligar Educació a posar un topall al nombre d'usuaris que hi podien accedir al mateix temps. Als centres que no hi poden accedir en aquell moment se'ls demana un temps d'espera.

Paral·lelament, la setmana passada es va fer una migració gradual dels entorns virtuals d'alguns centres fins ara allotjats als servidors de la Conselleria cap al nou servei Moodle-EIC, allotjat al núvol per alliberar trànsit i equilibrar el sistema. Actualment es dona cobertura a 2.213 entorns Moodel, amb un total de de 28.786 cursos, que suposen una mitjana de 81.291 connexions diàries i aglutinen 4.639.326 accions que es desenvolupen dins de la plataforma. D'altra banda, Bargalló ha afirmat que "cap alumne pot suspendre un curs o no passar de curs per allò que ha passat del 12 de març fins que es puguin obrir els centres" i ha detallat que aquest és l'esperit de les instruccions sobre avaluació que Educació va fer arribar aquest dimarts als docents.

4.350 alumnes d’FP sanitària responen a la crida de Salut

El conseller ha concretat també que més de 4.350 alumnes formació professional sanitària han resposta la crida del Departament de Salut per incorporar-se als centres sanitàries i atendre l'emergència sanitària del coronavirus. Bargalló ha indicat que "molts d'ells ja estan treballant".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article