Set de cada deu infermeres informen haver treballat sense equips de protecció en la pandèmia

La majoria de professionals diuen que l'activitat assistencial per la Covid-19 les afecta des d'un punt de vista psicològic


Set de cada deu infermeres confirmen haver treballat sense equips de protecció en la pandèmia de coronavirus, segons una enquesta elaborada per l'Organització Col·legial d'Infermeria, en què han participat més d'11.000 professionals de l'Estat. 

L'explotació dels resultats revela que prop de 74.000 infermeres han tingut símptomes compatibles amb el coronavirus i que el 30% de les que s'han pogut fer la prova ha donat positiu. El 76% de les infermeres considera que no ha rebut formació específica per atendre pacients amb Covid-19 i vuit de cada deu s'han vist afectades des d'un punt de vista psicològic. Suspenen amb una nota mitjana de 3,3 l'actuació del govern espanyol en la crisi sanitària i amb un 3,97, la de les comunitats autònomes.

Segons dades oficials recollides pel Consell General d'Infermeria i corresponents al 21 d'abril, un total de 31.788 professionals sanitaris s'han contagiat, el 15,57% del total de casos positius des de l'inici de la pandèmia. Segons els resultats de l'enquesta, prop de 74.000 infermeres han presentat símptomes compatibles amb la Covid-19 sense confirmar si han tingut la malaltia per l'absència de test diagnòstic.

De les infermeres enquestades a qui s'ha realitzat la prova (un 23%) pràcticament una tercera part ha donat positiu. El 5% fins i tot ha anat a treballar amb símptomes, segons mostren els resultats de l'enquesta, la més gran realitzada a professionals sanitaris des de l'inici de la pandèmia.

Respecte al possible motiu de la infecció, el 85% de les enquestades assenyalen que ha estat pel treball assistencial: per la falta d'equip o material adequat (37%); la cura de pacients que encara no havien estat diagnosticats (42%) o pel contagi entre companys (6,2%).

El 74% de les enquestades assegura que en la seva unitat no hi ha hagut mascaretes; el 55% reporta mancança de granotes i la meitat, de bates. Set de cada deu pensen que s'ha treballat sense protecció.

L'enquesta també posa de manifest l'impacte psicològic del treball assistencial pel coronavirus. El 80,2% de les professionals reconeix que la pandèmia les ha afectat molt o bastant.

A Catalunya, les infermeres valoren amb un 3,16 la gestió de l'executiu espanyol i amb un 4,42 la del Govern. Només les infermeres de Múrcia aprovarien la gestió del seu govern, amb una nota de 5,65.

“Portem moltes setmanes denunciant que les companyes s'estaven enfrontant a aquest agent infecciós sense mascaretes ni equips, amb elements fabricats per elles mateixes o bosses d'escombraries. Aquesta enquesta corrobora les queixes, que han estat un clam en el desert, perquè quan han arribat per fi els equips de protecció ho han fet de forma desigual i fins i tot algunes mascaretes no oferien el nivell de protecció mínim”, lamenta el president del Consell General d'Infermeria, Florentino Pérez Raya, que ho qualifica de “desastre”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article