Els experts reclamen “humanitzar” l’atenció al final de la vida de les persones amb Covid-19

La Fundació Edat i Vida demana “revisar els protocols” i suggereix rituals de comiat i de dol sense contacte


La Fundació Edat i Vida, que promou la millora de la qualitat de vida de les persones grans, reclama que es facilitin els comiats en hospitals i residències per “humanitzar” l’atenció al final de la vida.

L'entitat adverteix que les persones amb Covid-19 “han mort soles, privades del seu entorn afectiu”. Per això reclamen “revisar els protocols” i permetre que “les famílies puguin visitar als seus éssers estimats” i així “tenir en compte l'ètica i els valors al final de la vida”. Amb les mesures actuals, davant la impossibilitat de fer vetlles, funerals o enterraments, recomanen fer rituals de comiat i de dol sense contacte amb escrits o dibuixos, compartint fotos i records o trobar-se online amb altres persones per recordar el difunt.

La directora de l'entitat, María José Abraham, considera que “és fonamental mitigar la solitud i el sofriment al final de la vida de les persones hospitalitzades i de la gent gran en residències, aïllats i sense poder acomiadar els seus familiars”.

Abraham afegeix que “dignificar la mort no és només rebre cures i atenció sanitària en l'últim moment, significa també intensificar el suport emocional del pacient i de la família, mantenint una comunicació amb la persona i interessant-se per les seves necessitats espirituals i socials”.

En aquest sentit celebren el comunicat del Comitè de Bioètica Nacional sobre “el dret i el deure de facilitar l'acompanyament i l'assistència espiritual als pacients amb la Covid-19 al final de les seves vides i en situacions d'especial vulnerabilitat”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article