Ajuda de 200 euros per a les famílies que hagin ingressat un 30% menys durant el confinament

El Govern calcula que la prestació pot ajudar unes 100.000 persones


El Govern planteja una ajuda per a les famílies que hagin vist reduït el seu poder adquisitiu durant el confinament. L'ajut de 200 euros per a persones afectades per la crisi econòmica de la Covid-19 serà per a famílies que puguin acreditar que en el seu conjunt han patit una reducció superior al 30% en els ingressos del mes de febrer, i que, a més a més, no hagin cobrat, entre març i abril, més de 2098,3 euros. 

Així ho ha indicat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en un comunicat, després que el vicepresident Pere Aragonès anunciés la prestació en una entrevista a Catalunya Ràdio. Segons el Govern, unes 100.000 famílies podrien rebre l'ajut, que beneficiaria en total unes 300.000 persones. A més, per cobrar aquest pagament extraordinari l'afectat per ERTO ha de tenir càrregues familiars.

L'ajut el podran demanar treballadors afectats per ERTO, treballadors amb contractes temporals acomiadats per culpa del coronavirus i autònoms que han vist disminuïts els ingressos i han demanat el cessament d'activitat. En total, el Govern hi destinarà 20 milions d'euros. Segons el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, la mesura pretén ajudar a les famílies que han petit una reducció “dràstica” dels ingressos i que encara no han cobrat la prestació d'atur a què tenen dret.

“Amb aquest ajut d'emergència intentem pal·liar la situació de necessitat material i de vulnerabilitat d'aquestes famílies fins que arribi la prestació”, ha afirmat el Homrani. L'ajut serà compatible amb la percepció de qualsevol altre prestació de les altres administracions, públiques o privades.

Els sindicats carreguen contra la mesura

CCOO i UGT han carregat contra el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, per proposar pagar 200 euros a les persones pendents de rebre una prestació d'atur a Catalunya sense haver-ho consensuat amb els agents socials i econòmics. En una roda de premsa, el secretari general de CCOO, Javier Pacheco ha titllat la mesura d’“ocurrència equivocada” que mostra “manca de coneixement de la realitat social”,  perquè es fixa en persones que tenen compromesos ingressos, encara que aquests arribin tard pel col·lapse del servei estatal d'ocupació, en un moment on hi ha moltes persones sense recursos.

“Ordenem les propostes. Els recursos són els que són i després el Govern es queixa que en té pocs”, ha etzibat el secretari general de la UGT, Camil Ros. “Aquest Govern és l'hòstia de propositiu i tot ho fa on no toca”, ha lamentat Ros, que ha recordat que els agents socials i econòmics es reuneixen amb el Govern “cada dijous” per parlar de propostes de temes d'actualitat, a banda d'altres videoconferències sectorials.

Per pal·liar l'emergència que ha provocat la Covid-19, els sindicats reclamen a la Generalitat “vagi molt més lluny” en l'aplicació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i que s'asseguri que es pot complementar amb l'ingrés mínim vital que estudia implementar el govern espanyol a partir del mes de maig. “Tot el que serveixi per complementar està bé però ordenem les propostes, no anem improvisant perquè evidentment qui té menys ha de tenir més recursos”, ha dit Ros que s'ha preguntat què passarà amb els autònoms sense ingressos o amb les treballadores de la llar sense feina i que no tenien contracte. Pacheco també creu que el plantejament del Govern mostra que “no coneix bé els impactes que està generant la crisi”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article