Save the Children demana protecció per a les famílies migrants durant l’estat d’alarma

L’ONG assenyala que calen altres eines “excepcionals” perquè la població migrant i refugiada pugui accedir a la documentació


Save the Children ha demanat al govern estatal que habiliti mesures per evitar que la infància i les famílies migrants quedin en situació irregular i desprotegides durant l'estat d'alarma decretat en el marc de la crisi del coronavirus. L’ONG ha enviat una carta al ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luís Escrivá, en què celebra que s’hagi obert la possibilitat de contractar persones migrants en sectors essencials com l'agrari i el sanitari o d'homologar-los els estudis, però assenyala que calen altres eines “excepcionals” perquè la població migrant i refugiada pugui accedir a la documentació, “única manera” d'assegurar que estigui protegida enfront la pandèmia i les seves conseqüències socials i econòmiques.

Es tracta, segons Save the Children, de protegir la infància migrant la situació administrativa de la qual depèn dels seus progenitors o de l'administració, especialment la d'aquelles persones que han complert o compliran la majoria d'edat durant l'estat d'alarma. L'organització tem que molts siguin expulsats del sistema de protecció sense tenir possibilitat real d'emancipar-se en plena crisi de la covid-19, sense accedir a recursos post tutela.

En aquest sentit, l'entitat recorda que el 70% dels menors estrangers sense referents familiars accedeix al sistema de protecció als 17 anys, per la qual cosa roman sota la tutela pública menys d'un any. Per evitar situacions “d'extrema vulnerabilitat”, l’ONG suggereix atorgar un permís de residència i treball d'un any per circumstàncies excepcionals a aquells que compleixin 18 anys mentre duri l'estat d'alarma i durant els pròxims mesos.

L'entitat proposa que es permeti contractar les persones en situació irregular a sectors essencials, del tal manera que accedirien als permisos de residència i treball “d'un any de durada que hauria de ser renovable”. També proposa que es prorroguin “almenys fins a final d'any” les autoritzacions de residència i treball que caduquin durant l'estat d'alarma “i en els tres mesos posteriors”.

Així mateix, reclama que es flexibilitzin els requisits econòmics, laborals i de cotització per renovar les autoritzacions de residència i treball que caduquin a partir del gener. L'ONG sol·licita alhora que s'atorgui una autorització de residència i treball per circumstàncies excepcionals a les persones en situació irregular que han estat detingudes als CIE i que no han pogut ser expulsades durant l’estat d'alarma.

En paral·lel, Save the Children ha ampliat el programa de suport a la infància migrant i refugiada. La intervenció se centra en l'accés al reforç escolar d'infància migrant a través de donacions d'equips informàtics i connectivitat, la mediació individualitzada de professionals per pal·liar els efectes de l'aïllament, la incertesa i l'estrès dels menors, sessions virtuals per al personal dels sistemes de protecció, un butlletí setmanal informatiu i la creació de continguts audiovisuals adaptats a la infància migrant a les xarxes socials. A més ha reforçat una línia d’atenció telefònica per a la infància migrant, cuidadors i professionals encarregats de la seva protecció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article