17 famílies d’un bloc de la Sareb a Sant Fruitós de Bages denuncien pujades del 70% del lloguer en plena crisi sanitària

Alguns veïns que no han volgut acceptar el nou preu critiquen haver rebut pressions i amenaces


Una vintena de llogaters d'un bloc propietat de la Sareb, l'anomenat banc dolent, a Sant Fruitós de Bages han denunciat una pujada "abusiva" dels preus del lloguer que van del 50 al 70%. Amb el suport de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca del Bages, els veïns demanen que se'ls mantingui els preus. Acusen la Sareb d'intentar pujar-los el lloguer en un moment molt vulnerable, en plena crisi sanitària, i en què molts dels veïns s'han vist afectats per un ERTO o han perdut la feina i tenen dificultats per arribar a final de mes. En total, la propietat té 42 pisos i alguns dels llogaters ja han marxat, d'altres han acceptat els augments, però n'hi ha que denuncien haver rebut pressions i amenaces perquè accedeixin a fer el mateix.

La Sareb, propietària dels pisos del carrer Eugeni d'Ors 1-11 de Sant Fruitós de Bages, està intentant pujar el preu del lloguer dels seus arrendataris en ple confinament. En total, també sumant els veïns del mateix bloc que dona a la carretera de Vic i el carrer Joan XXIII, es tracta de 42 habitatges que poden veure incrementat el preu del rebut mensual fins a un 70%.

Gonzalo Flores, veí i portaveu dels afectats, ha criticat que la Sareb s'estigui "aprofitant" de la situació de crisi sanitària i de famílies que són vulnerables. Molts, ha explicat, han perdut la feina o es troben en situació d'ERTO. "Per sortir-se amb la seva, estan aprofitant aquest moment per pressionar i fer-los agafar encara més por", ha lamentat. A més, també critiquen que quan les famílies repliquen que ara amb el confinament no és possible trobar un nou lloc per viure, la Sareb els respon que "per internet es poden seguir buscant pisos".

La Paquita Racero és pensionista i explica que troba un "abús" la pujada que pretenen que assumeixi. "Nosaltres som pensionistes i un increment així ens afectaria molt perquè no cobrem pensions altes", ha explicat aquesta veïna. En el seu cas, a més, té fills que es troben a l'atur i a qui ha d'ajudar. "Estem nerviosos perquè els joves poden canviar de pis i anar d'un lloc a l'altre, però nosaltres, que ja som, grans no ho podem fer", ha explicat.

A l'Alejandra Fernàndez se li acaba el contracte a finals de novembre, moment en què haurà exhaurit els tres anys de contracte i un més de pròrroga. En el seu cas, ha assenyalat que la pujada és del 70% del preu del lloguer. "És una pujada bestial", ha criticat. La veïna ha insistit que només reclamen lloguers "justos" a què es pugui fer front també en moments d'incertesa com el que s'està vivint ara mateix.

El cas de Patrícia Domigo és semblant, però ella ha explicat que no li han permès prorrogar el contracte un any més, encara que això estigui recollit al seu contracte. "No ens ho han respectat", ha lamentat. "L'única solució que ens donen és renovar o marxar", ha afegit. Ara mateix ella fa front a una factura mensual de 400 euros, que amb la pujada es convertiria en 650. A més, ha criticat, la Sareb vol que es faci front a una assegurança d'impagaments que han d'assumir els llogaters i que es tradueix en 240 euros a l'any. A casa són dues persones afectades per ERTO i els és "impossible" fer front a un nou contracte.

Segons Gonzalo Flores, els "abusos" van començar fa aproximadament mig any, quan van finalitzar els primers contractes de lloguer. Els veïns, amb el suport de la PAHC han enviat un burofax a la Sareb, comunicant que volen pujades del lloguer del 0% i que, a més, es facin càrrec, tal com mana la llei, d'arreglar els problemes i mancances de manteniments que té l'edifici, com els problemes de llum, el funcionament de l'ascensor o la porta del pàrquing.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article