Les cases de colònies reclamen ajuda per evitar la “fallida” després d’una temporada escolar perduda i un estiu “incert”

El sector vol “corresponsabilitat” del Govern i diu que les escoles estan fent peticions per a la tardor


La crisi del coronavirus ha deixat les cases de colònies i albergs sense la campanya escolar, que suposa fins a un 70% de la facturació anual. Ara per ara hi ha “activitat zero” i, per tant , zero ingressos, tal com alerta el director gerent de l'Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC), Pedro de Haro, i el director comercial d'Eix Estels, que agrupa vuit cases, Jaume Ramos. 

De Haro exigeix “coresponsabilitat” al Govern per equilibrar el dret de les famílies que se'ls retornin les bestretes i el de les cases a subsistir, mentre que Ramos reclama ajudes econòmiques per evitar una “regressió greu”. Tots dos veuen amb incertesa l'estiu i destaquen que les escoles es plantegen fer les colònies a la tardor.

La crisi del coronavirus ha enxampat les cases de colònies “a l'inici de la campanya més important” i tot i que hi ha moltes escoles i les pròpies cases que mantenen la “il·lusió”, Haro veu “bastant inviable” poder mantenir cap de les colònies escolars de la temporada perquè no està tampoc clar que els alumnes puguin tornar als centres.

La realitat del sector és que les contractacions es fan a un any vista i que quan es formalitzen es fan bestretes que permeten a les cases de colònies i albergs subsistir durant la temporada baixa. Amb la situació actual, hi ha famílies que demanen que se'ls retorni la bestreta, però això posa en serioses dificultats les cases.

De Haro destaca que molts centres estan optant, com ells reclamaven, per ajornar les colònies i no suspendre-les i agraeix “l'empatia” dels centres escolars. Això suposa un “baló d'oxigen” per al sector, tot i que admet que no acaba de solucionar “els problemes” a dia d'avui. A més, aquests ajornaments s'estan fent en part per a la tardor i això obliga a fer reajustaments en contractacions que ja estaven fetes per aquella època.

El director gerent de l'ACACC lamenta però que ara per ara no han rebut “cap resposta” de l'administració catalana a aquesta petició de “coresponsabilitat”, tot i haver-se posat en contacte amb els departaments d'Educació, Afers Socials i Empresa. El sector ha hagut de fer ERTO i adverteix també que el fet de no haver-hi activitat a les cases de colònies afecta a tot l'entorn, ja que sovint són les cases les que mouen l'economia al seu voltant.

Un estiu incert

A banda de donar per perduda la campanya escolar, De Haro afirma que hi ha una “incertesa absoluta” sobre l'estiu i si es manté la situació actual podrien perdre “el 90% o la totalitat de la facturació d'un any sencer”. Afegeix que per la idiosincràsia del sector, les contractacions provenen de grans grups i aquestes no es poden fer d'un dia per l'altre: “No és que demà puguem obrir i ens recuperarem”. Ara per ara, però, les reserves d'estiu “es mantenen” a l'espera que es concreti què es podrà fer i què no els propers mesos.

De Haro es mostra conscient que la incertesa és part de la crisi generada pel coronavirus i que la prioritat és la salut de les persones. Reconeix però que saber què passarà amb la campanya d'estiu els ajudaria a organitzar-se i prendre les mesures que calgui. Unes mesures que afirma que per la realitat de les instal·lacions i el fet d'estar envoltades d'entorns naturals es podrien prendre “en la mesura que Salut consideri que és factible”.

Impacte “brutal”

Eix Estels fa més de 25 anys que es dedica al sector del lleure. Té vuit cases de colònies en propietat però en gestiona moltes més repartides per tot el territori català. El seu director comercial, Jaume Ramos, reconeix que la crisi del coronavirus els ha agafat en plena “temporada alta” i que viuen amb la incertesa de si podran salvar l'estiu. De març a juliol, a les cases de colònies s'hi fa pràcticament el 90% de l'activitat de tot l'any. “És un impacte brutal”, assegura.

Segons Ramos, als ingressos zero se'ls hi afegeix el fet que han invertit les pagues i senyals, que habitualment realitzen les escoles a la tardor, en millores a les instal·lacions d'una temporada que no ha començat. “És una situació complexa perquè no només no sabem quan podrem reprendre l'activitat, sinó que ens haurem de descapitalitzar per tornar les bestretes, un fet que pot posar en perill la viabilitat del projecte”, lamenta. De moment, Eix Estels ja ha aplicat un ERTO a tota la plantilla i les contractacions que s'havien de fer per a la campanya d'estiu estan aturades.

Ramos explica que, en general, estan rebent el suport de les escoles, però creu que també cal el suport de l'administració. D'una banda, demana que es posi en marxa una línia d'ajudes econòmiques específiques que vagin més enllà d'ERTO i crèdits ICO per “un sector que fa temps que s'està esforçant per professionalitzar-se i que podria patir una greu regressió”. D'altra banda, exigeix “un paraigües jurídic” que els permeti solucionar el tema de les pagues i senyals. “No volem que ens regalin res, però sí que s'estableixi com fer-ho, ja sigui ampliant el període de temps o reutilitzant aquests diners per a futures estades”, diu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article