El govern espanyol fixa una sortida per hores i s’obre a adaptar la desescalada al que proposin les autonomies

Passejos d’adults i esport a partir de dissabte de 6.00 h a 10.00 h i de 20.00 h a 23.00 h

No hi haurà franges en municipis de menys de 5.000 habitants


El govern espanyol ha rectificat finalment la seva pretensió inicial i ha establert franges horàries per a la sortida de la població del pròxim dissabte, en la línia dels plantejaments d’alguns governs com el de la Generalitat. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha comparegut al Congrés aquest dijous al matí per explicar-ho i a la tarda ha concretat aquestes franges. Segons La Moncloa, el Comitè Tècnic per a la Desescalada –integrat pels quatre vicepresidents i sis ministres– ha adoptat la decisió en vista de “les dades que mostren la bona evolució de la pandèmia a Espanya”.

Les franges s’aprovaran a través d’una ordre ministerial que recollirà aquestes “noves mesures d’alleugeriment per a la població dins del confinament establert al decret d’estat d’alarma”. Durant la seva compareixença al Congrés, Illa ha assegurat que el compliment “exemplar” de la ciutadania ha estat clau en la situació actual de la pandèmia i ha dit la progressió de la pandèmia ha permès introduir “mesures d’alleujament”.

“Però igual que tots hem entès les mesures de confinament és imprescindible que siguem responsables amb la flexibilitat, ara més que mai”. En aquest sentit, ha dit que no es pot abaixar la guàrdia i seguir amb “cautela”. Illa ha dit que la tendència és clarament descendent i que tot i l’augment de tests, el nombre de contagis confirmats no ha augmentat exponencialment.

Per la seva banda, el ministre de Transports José Luis Ábalos també ha dit en una entrevista a la Cadena Ser que el govern espanyol s’avindrà a adaptar les unitats territorials en la desescalada a les propostes que facin les comunitats autònomes, sempre que estiguin “justificades”. El ministre ha afirmat que són conscients que no hi ha la mateixa realitat a les zones urbanes que a les rurals i que, per tant, “si es compleixen els criteris, el govern no dirà que no”. Malgrat això, ha advertit que si es redueix “el tamany de l’àrea” també es “redueix la mobilitat i, en conseqüència, l’activitat econòmica”. “En realitat “no deixa de ser un confinament, però ara podrem sortir en un radi”, ha dit.

Unes hores per a cada activitat

Així, el ministre Salvador Illa ha desgranat les condicions de relaxament del confinament d’aquest dissabte 2 de maig, quan per primera vegada podran sortir al carrer —a més dels menors de 14 anys— els adults que facin exercici físic individual, la gent gran i els adults per parelles.

Les franges horàries

  • Segons el ministre, els adults podran fer un únic passeig i a un màxim d'un quilòmetre de distància entre les 6 h i 10 h del matí i entre les 20 h i les 23 hores.
  • Els que facin esport podran circular en solitari a les mateixes hores per tot el terme del municipi on resideixen “una única vegada al dia”.
  • Les persones de més de 70 anys o amb dependència tenen una franja de 10 h a 12 h i de 19 h a 20 h.
  • Els passejos dels nens es restringeixen ara a la franja d’entre les 12 h i les 19 h.

Aquestes franges no s’apliquen als municipis de menys de 5.000 habitants (més del 80% dels de l’Estat), on es pot fer activitat de les 6 h del matí a les 12 h de la nit. S’exclouen de totes aquestes activitats les persones que tinguin símptomes o contactes de malalts. Segons Illa les mesures busquen evitar les aglomeracions. Ha recordat que en totes aquestes activitats cal preservar la distància de dos metres.

Un estat d’alarma que “ha funcionat”

Segons Illa, l’estat d’alarma a Espanya “ha funcionat” perquè s’ha passat d’un 35% d’increment de contagis el 14 de març a un 6,6% dimecres 29 d’abril. En tot cas ha afirmat que cal actuar amb “molta prudència i cautela” i amb “unitat”, perquè “vam entrar a això junts i en sortirem junts”. Ha afirmat que el pla de quatre fases que desplega el govern espanyol és “gradual, flexible i asimètric” i ha insistit que la unitat territorial sobre el que s’aplicarà “és el de la província”, tot i que també ha apuntat que el seu executiu pot “avaluar altres opcions”.

El ministre de Sanitat ha argumentat que és “imprescindible” mantenir l’estat d’alarma per a la fase de desescalada i en l’aplicació del pla de transició a la ‘nova normalitat’. Illa ha destacat que Espanya és “un dels primers països a iniciar la desescalada”. “No hi ha un manual d’instruccions”, ha remarcat.

Més del 60% de curats

Illa ha destacat que els curats ja representen més del 60% dels contagiats per coronavirus i que s’està “repetint de forma sostinguda” el fet que hi ha més altes que nous positius. El titular de Sanitat ha destacat que des de fa sis setmanes, “cada setmana l’objectiu setmanal s’ha anat complint”. Aquesta setmana, Illa ha celebrat que s’ha assolit tenir un increment mitjà de contagiats de l’1%”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Laura Reus
1.

I no han pensat en els milers de persones menors i majors d'edat que viuen a centres de menors tutelats, residències de discapacitats, etc? algun d'aquests recursos pot dedicar un professional per acompanyar a passejar a un únic usuari?

  • 0
  • 0

Comenta aquest article