Només un 11,2% del personal sanitari de l’Hospital Clínic ha estat infectat pel coronavirus

El primer estudi serològic fet en treballadors hospitalaris detecta menys positius dels que s'esperava


Un estudi serològic coordinat per ISGlobal, centre impulsat per la Fundació ‘la Caixa’ i l'Hospital Clínic de Barcelona, ha revelat que l'11,2% del personal sanitari del centre ha estat infectat pel coronavirus, un percentatge menor a l'esperat.  

Segons l'investigador d'ISGlobal Alberto García-Basteiro, “aquest és el primer estudi que mesura la prevalença d'anticossos contra la SARS-CoV-2 en una mostra representativa de personal sanitari en un país amb elevada càrrega de la malaltia”. El també coordinador d'aquesta investigació ha explicat, a través d'un comunicat, que conèixer aquest percentatge “és particularment important, ja que permet determinar el risc de l'exposició a aquest col·lectiu i prendre mesures per disminuir-lo”.

García-Basteiro diu que “el veritable percentatge de persones infectades pel SARS-CoV-2 segueix sent una gran incògnita” en aquesta pandèmia, ja que la infecció per aquest virus provoca una gran varietat de símptomes —des d'imperceptibles fins a molt greus.

Els resultats revelen que, de les 578 persones analitzades, 14 tenien una infecció activa (PCR positiva) en el moment de l'inici de l'estudi, 39 havien estat diagnosticades per PCR abans d'accedir a l'assaig i 54 havien desenvolupat anticossos enfront del virus, un signe d'infecció passada o recent. D'aquestes 54 persones, 21 (el 39%) no havien estat diagnosticades en el moment de la infecció i al voltant de la meitat d'aquestes persones no diagnosticades no va arribar a presentar cap símptoma de Covid-19. En total, 65 persones van mostrar evidències d'infecció, ja fos per PCR o per serologia, és a dir un 11,2% del total.

Durant la investigació es van detectar anticossos sobretot a partir dels deu dies de l'aparició de símptomes, i es va observar que les immunoglobulines de tipus IgA podrien detectar-se una mica abans que les de tipus IgM i IgG. Carlota Dobaño, investigadora d'ISGlobal i autora sènior de l'estudi ha explicat que encara es desconeix si la presència d'anticossos proporciona una protecció davant possibles reinfeccions. Tenint en compte les dades d'un hospital de Madrid, on gairebé el 12% del personal sanitari ja havia resultat positiu per PCR a finals de març, i un model matemàtic que estimava que el 15% de la població espanyola estava infectada, la seroprevalença observada en aquest estudi és menor del que s'esperava.

No obstant això, l'equip investigador admet que és probable que aquest estudi no sigui representatiu d'altres hospitals a Espanya, ja que l'Hospital Clínic va implementar una sèrie de mesures preventives de manera més precoç.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article