La Pompeu Fabra impulsa un projecte per desenvolupar tests de diagnòstic ràpid i ultrasensible del coronavirus

Els responsables del mètode InstaCOVID19 calculen que el procés duri menys de 30 minuts


La Universitat Pompeu Fabra ha posat en marxa el projecte InstaCOVID19 per desenvolupar tests ràpids per detectar el coronavirus. Els impulsors esperen que el nou kit diagnòstic permeti una detecció ultraràpida i ultrasensible del virus en un procés que duri entre 20 i 30 minuts.

“InstaCOVID19 és un test de diagnòstic que combina la rapidesa d'un test ELISA amb la fiabilitat d'una PCR”, diu Pilar Rivera Gil, responsable del grup de recerca en Nanomedicina i Materials Biomèdics Integratius, que lidera el projecte i que el desenvoluparà amb la Unitat d'Innovació de la UPF, UPF Ventures i l'empresa Serstech. D'altra banda, la revista científica 'PLOS One' publica el mètode de la UPF per avaluar la veracitat dels missatges de nutrició.

El projecte InstaCOVID19 preveu que es reculli la mostra nasofaríngia del pacient, s'introdueixi en un dels espais de les plaques, s'afegeixi el sensor dissenyat i, mitjançant l'escaneig automatitzat amb un lector, s'obtingui una resposta immediata en la pantalla del dispositiu. El projecte s'emmarca dins de la iniciativa de micomecenatge de la UPF '#UPFContraElCoronavirus', impulsada per UPFund.

“A més de la capacitat de diagnòstic de múltiples patògens en paral·lel, un dels grans potencials és que es pot utilitzar per a cribratges poblacionals, que permeten identificar persones 'aparentment sanes' que són el principal factor de transmissibilitat del virus. Això és crucial per avaluar l'evolució de la malaltia”, afegeix Rivera Gil.

Segons els seus impulsors, un dels avantatges principals d'aquest kit diagnòstic respecte a altres mètodes seria la possibilitat de configurar les proves fàcilment i en qualsevol lloc, per exemple en un control fronterer, en una ambulància o en una parada improvisada fora d'un hospital. Per les seves característiques, també s'espera que pugui detectar baixes concentracions del virus i que doni indicacions clares sobre la infecció perquè el personal no entrenat que realitzés la prova n'obtingués una resposta inequívoca.

Els promotors del projecte també treballen perquè la solució final permeti l’intercanvi ràpid d'informació, de manera que les autoritats poguessin accedir a dades anònimes, geoetiquetades, per a una anàlisi ràpida i precisa de la propagació de la infecció. El mètode també es podrà adaptar fàcilment per detectar mutacions d'aquest coronavirus o altres virus, com la grip comuna o les amenaces virals o altres amenaces biològiques desconegudes en el futur.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article