La proposta catalana de desconfinament vol endarrerir la desescalada a l’àrea de Barcelona

La consellera de Salut apunta que hi haurà “diferències” entre territoris i explica que es vol arribar a les 13.000 proves PCR diàries


La consellera de Salut, Alba Vergés ha afirmat que “segurament hi haurà diferències” en el desconfinament i ha apuntat que l’àrea de Barcelona no entrarà en Fase 1 el dilluns vinent, l’11 de maig. “Potser no per l’11, però una mica més endavant ens podríem plantejar alguna cosa”, ha dit en declaracions a TV3. La consellera ha explicat que ahir van començar a treballar en la proposta que presentaran al Ministeri de Sanitat dimecres, basada en regions sanitàries. Ha afegit que aquesta no implica aïllar només Barcelona, ja que ha assegurat que “el que preocupa per Barcelona preocupa per l’àrea metropolitana en general”. D'altra banda, ha detallat que es vol arribar a les 13.000 proves PCR diàries –ara se'n fan unes 5.000– i que el programa Orfeu hi contribuirà.

Vergés ha afirmat que el risc de rebrot és “més alt” en zones com l'àrea metropolitana de Barcelona i, per això, estan estudiant la proposta que faran aquest dimecres a Sanitat. De fet, ha afirmat que ni Barcelona ni les àrees Metropolitana nord ni Metropolitana sud “estan a la zona verda”. Per això, ho analitzaran tot en conjunt, no només les dades sanitàries sinó també de mobilitat i de control de casos, amb "molta prudència". Si finalment Barcelona no entra en la Fase 1 dilluns vinent, la consellera ha indicat que sí que s'hi podrà entrar per anar a treballar “com ja passa ara”.

Augmentar la capacitat de fer proves

La consellera ha explicat que també s'ha de tenir en compte la capacitat de fer proves fins a les 13.000 diàries i seguir la traçabilitat dels casos. En aquest context, el programa Orfeu preveu augmentar la capacitat de proves per “alliberar” col·lectius, com per exemple el de les residències o dels cossos policials, i que se'n pugui fer més de de l'atenció primària.

Ha afegit, però, que "no és prioritat" reobrir alguns dels Centres d'Atenció Primària o consultoris locals que es van tancar a l'inici de la crisi sanitària sinó com a primer pas sinó primer decidir què fer i després quins centres cal reobrir. La consellera ha dit però que la idea és que els ciutadans puguin anar als CAP a fer-se la prova "però amb cites prèvies i de forma ordenada".

Sobre el retard en la posada en marxa del programa Orfeu, ha indicat que quan es va anunciar era perquè es posaven en marxa els tràmits però que les proves van començar aquest dilluns i que ara s'incrementarà el nombre de proves. D'altra banda, ha explicat que el sistema de salut català té 545 Unitats de Cures Intensives (UCI) per a la Covid-19 i unes 250 per a altres patologies, el que implica un 130% de la capacitat habitual del sistema. L'objectiu és mantenir aquesta capacitat en les properes setmanes, tot i que no tots els llits estiguin plens i preveure què fer en cas de rebrot.

Les crítiques pel retard a les residències

Sobre les crítiques de les residències per la tardança en atendre-les i dotar-les de material, Vergés ha afirmat que van haver-hi entre dos i tres setmanes "amb pujades a tot arreu" i quan es va viure una situació d'emergència “molt clara”. Ha defensat, però, que es va reorgatnizar tota l'activitat per poder arribar a tot allà on era necessari.

Sobre la gestió que ha fet l'Organització Mundial de la Salut (OMS) de la pandèmia, ha considerat que ha tingut una posició “molt prudent” i ha afirmat que “hauria ajudat més una visió més escalada del que estava passant a Wuhan”. Ha afegit que països com Alemanya “no han fet més proves” que Catalunya, tot i que sí ha reconegut que han sabut controlar més aviat i millor brots. Per últim, ha esperat poder dotar de més recursos el sistema sanitari i tenir uns sistemes de vigilància epidemiològica més potents amb els aprenentatges adquirits durant la crisi del coronavirus.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article