Investigadors recomanen enfortir l’atenció primària per garantir l’equitat social durant el desconfinament

Els autors de l’informe aposten perquè es protegeixi els vulnerables i es promogui l’habitatge assequible


Un grup d'investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) alerta que el repte del desconfinament també passa per garantir l'equitat social. En un document, els autors exposen una sèrie de recomanacions als governs per mitigar les inequitats, entre elles enfortir l'atenció primària. Consideren que des dels ambulatoris es poden abordar necessitats de prevenció i tractament i alhora controlar els determinants socials de la salut. 

En l'àmbit econòmic suggereixen garantir la protecció econòmica de les persones més vulnerables, fer inversions "permanents" de protecció social i promoure un habitatge assequible, a més de limitar els desnonaments i proporcionar allotjament adequat per als sensellar. A banda, recomanen ampliar els serveis de telemedicina així com també l'abast dels serveis de salut mental per fer front a la violència domèstica, l'ansietat, la depressió o altres afectacions relacionades amb l'estrès associat al confinament i la inestabilitat econòmica.

Mesures econòmiques i protecció a les persones migrants

Segons els investigadors, les mesures de protecció econòmica haurien d'anar dirigides a poblacions vulnerables. Així, es recomana assegurar que el cost de l'atenció mèdica no és "catastròfic" durant i després del desconfinament —especialment en països amb sistemes de salut privatitzats— i prioritzar la renta bàsica universal amb subsidis progressius. Alhora, creuen que s'han d'ampliar els criteris d'elecció i benefici de la Seguretat Social i l'atur i implementar altres polítiques per compensar la pèrdua d'ingressos durant el període de desconfinament i "recessió econòmica".

També aposten per abordar les necessitats de salut de les persones migrants i refugiades i promoure la protecció de l'habitatge, així com mantenir i ampliar els espais públics oberts i segurs.

Espais públics oberts

Per últim, els autors de les recomanacions subratllen que les poblacions vulnerables tenen més probabilitats de viure i treballar en condicions que poden afectar negativament la salut. Per això, veuen "essencial" preservar l'accés als espais públics per a la seguretat i el benestar. Així, demanen prioritzar un transport públic segur i les opcions que integren la mobilitat i l'activitat física, com ara caminar o anar en bicicleta.

També aquí recomanen seguir utilitzant escoles i altres espais comunitaris com a centres per promoure la seguretat alimentària. "Abordar aquestes consideracions en la implementació del desconfinament pot protegir els grups vulnerables de noves inequitats", avisen. El document publicat pels investigadors forma part d'una sèrie sobre la Covid-19 i l'estratègia de resposta a la pandèmia publicats per ISGlobal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article