La por per la Covid-19 fa caure un 31% els pacients que avisen d’un infart

Els experts recorden que cal trucar amb urgència al 112 davant qualsevol símptoma


El nombre de pacients amb un infart agut de miocardi que van alertar el sistema sanitari va disminuir un 31% entre la primera i la segona quinzena de març. En les dues primeres setmanes, van ser 176 pacients i en les dues següents, 122. És a mitjan març quan es decreta el confinament i irromp la crisi sanitària pel coronavirus.

“Sembla que les persones han tingut més por a la Covid-19 que a l'infart”, apunta la presidenta del Comitè Científic del Codi Infart i Cardiòloga de la Unitat de Crítics Cardiovasculars de Vall d'Hebron, la doctora Rosa-Maria Lidón, que adverteix que aquest pot ser un “efecte col·lateral” del virus i recorda la importància de trucar al telèfon 112 davant de qualsevol símptoma, com dolor toràcic, el més freqüent.

Per a la doctora Lidón, la crisi de la Covid-19 ha influït sense cap mena de dubte en els pacients amb infart agut de miocardi (IAM) en la seva expressió més important, que és l'infart amb l'elevació del segment ST, perquè requereix un tractament l'eficàcia del qual va molt lligada al temps que es tarda a rebre'l. Quan un pacient avisa per la sospita de patir un infart, s'activa un protocol d'actuació urgent. És el Codi Infart.

Ja a l'inici de la pandèmia, els deu hospitals en xarxa de l'atenció al Codi Infart van notar una davallada en el nombre de pacients. Per això van començar a fer, a més dels registres habituals, un seguiment setmanal exhaustiu per part d'una epidemiòloga de la possible afectació de la pandèmia del coronavirus en la disminució dels codis IAM. Segons el primer informe, que recull les dades dels deu hospitals de referència per a infarts, aquesta disminució entre les dues quinzenes de març s'ha mantingut en la primera d'abril, amb 89 pacients (7% menys que la quinzena anterior).

“Podríem dir que hi ha menys infarts? L'estrès laboral o la contaminació han baixat i això pot haver condicionat que n'hi hagi hagut menys. És el que hem d'analitzar amb calma. Però, pel que hem vist a la pràctica dels pacients que arribaven als hospitals, sembla que les persones han tingut més por a la Covid que a l'infart, n'han minimitzat els símptomes i no han volgut consultar”, adverteix la doctora Lidón.

A l'Hospital Vall d'Hebron, es van activar 43 codis per infart l'abril de l'any passat mentre que enguany, n'han estat 22 –dades corresponents quan faltaven dos dies per acabar el mes–. Això significa una reducció de prop del 50%. “Nosaltres hem mantingut sempre una unitat neta de Covid-19 per al tractament del malalt crític cardiovascular. I com el Vall d'Hebron, els altres centres”, recalca la cardiòloga per dissipar la por de les persones que puguin patir un infart i que no han d'esperar a l'hora de trucar al 112, que sap què ha de fer davant de la sospita. La presidenta del Comitè Científic del Codi Infart demana confiança en el sistema sanitari perquè “abans i ara està organitzat per atendre els pacients amb aquestes malalties”.

El temps d’arribar a l’hospital, vital

Però no només s'ha reduït el nombre de pacients que han alertat el sistema sanitari, sinó que també han tardat molt més a sol·licitar ajuda. L'infart s'agreuja a mesura que passa el temps i l'eficàcia de la teràpia de reperfusió -que requereix l'infart amb elevació del ST- es veu molt afectada per quant es tarda a arribar a l'hospital. “Estàvem veient els infarts com els vèiem fa deu o quinze anys, abans de muntar la xarxa del Codi Infart, quan els malalts arribaven tard. I això és molt preocupant. No només per la mortalitat que hi pugui haver hagut ara per l'infart sinó perquè infarts més greus impliquen pitjor qualitat de vida”, afirma.

“Estem patint els efectes col·laterals de la Covid-19. Com a societat ens hem centrat en aquesta malaltia perquè és molt important. N'hem transmès la gravetat. Els nostres malalts han dit 'la covid mata'. Però és que l'infart també. I altres patologies cardíaques que els malalts no estan consultant quan s'ha de fer”, alerta la doctora. Tots aquestes circumstàncies condicionen un empitjorament de la morbimortalitat (persones afectades per una malaltia i persones que moren per aquesta causa) a curt, mitjà i llarg termini.

Trucar al 112

El missatge de la doctora Lidón és clar. Davant de símptomes d'alteració toràcica important, s'ha d'avisar el 112 sense esperar. Els professionals del telèfon d'emergències sabran com respondre a la situació i enviaran una unitat al domicili per a un diagnòstic acurat. Els símptomes més freqüents de l'infart són dolor toràcic, sovint amb irradiació als braços o altres parts del cos; dificultats per respirar; ardor; malestar o mareig. “L'infart és una patologia que pot comprometre la vida. La natura ens envia senyals per poder actuar”, conclou la cardiòloga.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article