La preinscripció escolar començarà el 13 de maig de forma telemàtica i el 19 de manera presencial amb cita prèvia

Educació preveu que el curs que ve combini educació presencial i en línia per no concentrar tots els alumnes a l’aula


La preinscripció escolar d'educació infantil, primària i ESO es farà entre el 13 i el 22 de maig, segons ha informat el Departament d'Educació. A partir del 13 es podrà fer de forma telemàtica, que es pretén que sigui majoritària, però es reservarà del 19 al 22 per fer-la presencial amb cita prèvia per a les famílies que no puguin telemàticament. Per als ensenyaments postobligatoris serà del 27 de maig al 3 de juny en el cas de batxillerat, del 2 al 8 de juny per a cicles de grau mitjà d'FP i d'arts plàstiques i del 10 al 17 de juny en el cas dels cicles de grau superior d'FP i d'arts plàstiques i disseny. Pera la preinscripció presencial es recomana que hi vagi una sola persona, amb la documentació preparada i mascareta i guants. 

Educació havia demanat al govern espanyol que aixequés la prohibició de fer aquest tràmit administratiu i, segons han indicat fonts del departament, han obtingut el permís per poder tirar endavant aquest procés. Davant de la pandèmia, Educació promou la preinscripció telemàtica i per això el tràmit es podrà fer tot online a través del portal preinscripció.gencat.cat. S'elimina així la necessitat dd presentar la sol·licitud i la documentació en paper al centre, i queda substituïda per utilitzar el formulari telemàtic i enviar la documentació necessària, ja sigui escanejada o fotografiada, mitjançant un correu a la bústia electrònica oficial del centre demanat en primera opció.

Les famílies que no disposin dels mitjans necessaris per fer-ho d'aquesta manera podran anar-hi presencialment al centre entre el l19 i el 22 de maig però demanant cita prèvia al que han escollit en primera opció. Per fer-ho, hauran de trucar per telèfon o a través d'Internet. La cita prèvia serà accessible des dels portals de cada centre i des del web del Departament d'Educació durant les 24 hores del dia. Cada centre determinarà el seu horari d'atenció al públic i en un lloc visible dels portals inclouran la informació sobre aquest, el correu electrònic, el telèfon i l'eina de cita prèvia.

A més, davant la impossibilitat de fer les jornades de portes obertes, els centres hauran d'incloure informació a la pàgina web amb tot el detall possible de les característiques i el projecte educatiu, ja que continua la prohibició de fer aquestes visites. En cas de preinscripció presencial, Educació ha recordat que caldrà prendre mesures de seguretat per evitar la propagació del virus i aquesta informació també estarà disponibles als webs. En línies generals, al centre hi ha d'anar el menor nombre possible de persones, "preferiblement, una sola persona", hauran d'avisar que han de portar la documentació per poder-la escanejar o fotocopiar i, si pot ser, amb la sol·licitud emplenada de casa. En cas que es faci al centre, es recomana portar el seu propi bolígraf.

D'altra banda, no podran acudir les persones de grups vulnerable o en període de confinament i per això es podrà autoritzar per escrit a una altra persona a portar la sol·licitud i la documentació. Com ja s'havia anunciat, es farà una neteja diària dels espais, es ventilaran periòdicament les instal·lacions, s'instal·laran mampares protectores per als treballadors i hi haurà equips de protecció personal per al personal. Els resultats de la preinscripció es podran consultar per internet: els resultats individuals des d'Estudiar a Catalunya i els llistats al web del centre però amb dades anonimitzades.

Les matrícules, amb cita prèvia

Pel que fa a la matrícula, el centre haurà de gestionar el tràmit a través de cites prèvies, utilitzant l'eina corporativa o el telèfon. També es podrà substituir la gestió presencial per a la confirmació de la matrícula i l'enviament de la documentació necessària a través d'un correu electrònic a la bústia del centre.

Els alumnes de 2n cicle d’educació infantil, primària i ESO podran formalitzar la matrícula del 13 al 17 de juliol. En el cas del primer cicle d’educació infantil, serà entre el 17 i el 23 de juny. Els alumnes de batxillerat podran fer la matrícula del 8 al 14 de juliol –els pendents de l'avaluació de setembre, del 7 al 10 de setembre i els dels cicles de grau mitjà i grau superior d’FP i d'arts plàstiques i disseny, entre l’1 i el 7 de setembre. El procés de preinscripció als ensenyaments s'havia de fer entre el 23 de març i l'1 d'abril però la crisi sanitària del coronavirus va impedir-ho.

Una docència “híbrida”: reorganitzar-se i contractar més professors

El Departament d'Educació preveu que el curs escolar vinent no hi hagi tots els alumnes alhora als centres educatius i això obligarà a combinar l'educació presencial i a distància. Això també obligaria a replantejar l'organització dels centres i dels currículums, així com a contractar més professorat. De fet, els professors més vulnerables no tindrien contacte directe amb els alumnes. Ho va dir el conseller, Josep Bargalló, als sindicats en una reunió que va tenir lloc aquest dimecres.

Segons el sindicat Intersindical-CSC, Bargalló va plantejar tres reptes: la preinscripció, l'obertura parcial dels centres a partir de la fase 2 per a tutories personalitzades i preparació de la Selectivitat, i el curs vinent. Respecte a aquest tercer punt, el conseller va dir, segons el sindicat, que "segur que en tot el curs no es tornaran a veure les aules amb el mateix nombre d'alumnes que hi ha ara" i que "alguns professionals no podran tenir contacte directe amb l’alumnat fins que no hi hagi una vacuna". Es tracta de les persones entre els 60 i els 65 anys, embarassades, diabètics i personal amb malalties respiratòries o cardiovasculars. És professorat que no tindrà la baixa, serà part de la plantilla del centre però sense contacte directe amb l’alumnat i continuarà fent treball telemàtic.

Pel conseller, cal afrontar el currículum sabent que la docència serà "híbrida": presencial i no presencial. S’hauran d’evitar les aglomeracions a les portes dels centres, replantejar tot l’aspecte pedagògic i organitzatiu dels centres, fer acords de teletreball perquè ara no està regulat i això està portant problemes. També es contempla la possibilitat de tancament de centres de territoris concrets si hi ha un rebrot important. El conseller també va dir que caldrà abordar el transport escolar i el menjador.

El conseller diu que el curs que ve tot indica que hi haurà d’haver més personal i que per tant hi haurà d’haver alguna aportació pressupostària afegida. Es faci el que es faci com a solució, l’educació catalana no pot funcionar només amb el professorat que hi havia previst. Cal esperar quants diners arriben d’Europa i de Madrid i quants es poden destinar a l’educació, va dir Bargalló, segons el sindicat. El Departament s'està plantejant dotar els centres educatius de telèfons mòbils per ajudar a la connectivitat segura de docents i alumnes.

El sindicat es va queixar de la manca d'informació de la conselleria als seus treballadors i per això va demanar un canvi organitzatiu intern. També va lamentar que les substitucions de professors de baixa no es faci de forma normal. "Aquesta gestió híbrida generarà disfuncions i una gestió complicada dels centres, serà necessari un augment del personal per tal de garantir els drets dels treballadors i la qualitat de l’educació que s'ofereix als alumnes", assegura el comunicat. "A partir d’ara s’ha de tenir en compte en tot moment el que diguin els serveis de prevenció" i el sindicat espera que no es prengui cap decisió en matèria educativa catalana des de Madrid, sinó que el pla de reobertura sigui pensat, planificat i aplicat des de Catalunya i tenint en compte la realitat catalana.

Els ERTO a les empreses de menjador escolar

Sobre la neteja i desinfecció dels centres durant la preinscripció, Bargalló va explicar que els contractes de neteja estan suspesos, però es poden reactivar puntualment per a qüestions concretes. Durant el procés de preinscripció, es farà una neteja completa cada dia i dues neteges de superfície durant el dia. Hi haurà tres persones a cada centre: algú gestionant l’entrada, una persona per recollir documentació de paper i una tercera per donar la informació que calgui. El conseller també va dir que l’estat espanyol diu que en fase 1 s’han d’obrir els centres per fer-hi anar el professorat, però que Catalunya això no ho aplicarà.

D'altra banda, I-CSC critica que els compromisos que va adquirir el Departament amb les empreses que presten serveis a l’educació no s’estan complint. Hi està havent ERTO en les empreses de menjador, fins i tot a final del mes d’abril amb els problemes de cobrament que ha suposat a tots aquests treballadors. No estan arribant els diners a les empreses i les resolucions del Departament no són definitives per a Inspecció de Treball. Els treballadors no estan cobrant el 100% com assegurava el Departament d’Educació des de l’inici, diu el sindicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article