La patronal del tercer sector quantifica en més de 618 milions l’impacte econòmic de la Covid-19

La Confederació reclama mesures “urgents” per assegurar la sostenibilitat de les entitats socials del país


La Confederació ha quantificat en més de 618 milions d’euros l'impacte econòmic de la Covid-19 al tercer sector social de Catalunya. Més de 85 milons provindrien de sobrecostos i més de 533 milions de la pèrdua d'ingressos. Davant d'això, ha reclamat mesures "urgents" per assegurar la sostenibilitat de les entitats socials. La patronal ha lamentat que, mentre es parla de fer front al sobrecost que ha representat la pandèmia pel sistema de salut, “en cap moment s'està parlant dels sobreesforç econòmic que està patint el sector social i que, en gran mesura, ha recaigut sobre les entitats”. Ha criticat també que no s'ha articulat l'espai d'interlocució sol·licitat a les administracions per articular les mesures que van concretar en un pla enviat el 21 d'abril.

La Confederació ha elaborat una enquesta entre les entitats associades sobre l'impacte de la pandèmia entre l'1 de març i el 31 de maig del 2020. Dels resultats s'extreu que els sobrecostos que hauran d'assumir les entitats en aquest període seran de 85.461.724 euros. Entre aquets hi ha la compra de material de protecció, l'adequació al teletreball, de les instal·lacions, la substitució de baixes laborals i la contractació de nou personal, entre d'altres.

La pèrdua d'ingressos per l'aplicació de les mesures preventives per fer front a la pandèmia ascendirien a 533.094.899 euros. D'aquests, 528.875.738 corresponen al tancament o suspensió de serveis, projectes i/o activitats com per exemple menjadors escolars. A més, 1.326.860 corresponen a places buides i 2.892.300 a altres conceptes, com la suspensió de campanyes per recaptar fons.

D'altra banda, ha destacat que l'estimació del deute de les administracions públiques a les entitats socials en concepte de factures vençudes és de 75.828.686 i també 82.989.309 euros de subvencions pendents de pagament. Des de La Confederació han apuntat que aquestes xifres "se sumen a una situació que ja era crítica abans de la crisi i que s'agreuja amb una situació de deute inexplicable per part de les administracions públiques".

Per tot això, l’organització ha reclamat activar urgentment el pla de 12 mesures per a la reactivació econòmica del tercer sector social de Catalunya que va fer arribar al Govern i altres administracions el 21 d'abril, cobrir amb recursos públics els sobre costos que tenen i tindran els entitats socials, impulsar línies d'ajuts directes i específics per compensar la pèrdua d'ingressos, desbloquejar el pagament de les factures vençudes i agilitzar el pagament de subvencions pendents.

A més, ha demanat la creació d'un òrgan de coordinació conjunt entre el Govern, les entitats municipalistes i el tercer sector de Catalunya. Tot i això, ha celebrat que s'hagi creat una comissió per a l'elaboració del pla per a la reactivació econòmica i protecció social com a conseqüència de la Covid-19. El president de La Confederació, Joan Segarra, ha afirmat que les mesures proposades “són urgents perquè plou sobre mullat” i ha reclamat que s'elabori un pla de suport per garantir el futur d'aquest sector.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article