Famílies d’usuaris denuncien 11 residències i reclamen a la Fiscalia que investigui la gestió de la crisi de la Covid-19

Afirmen que no han tingut accés a la informació del que ha passat en aquests equipaments des de l'inici de la pandèmia


La Coordinadora de Residències 5 + 1, que agrupa famílies d'usuaris de centres geriàtrics de titularitat pública, afirma que ha denunciat a la Fiscalia tota la gestió de la crisi de la Covid-19 que l’administració ha fet en aquests equipaments. En un comunicat afirmen que el que volen és saber “què ha passat” a les residències durant la pandèmia, i lamenten que els intents d'obtenir la informació directament dels Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies no han donat resultat. A més, l'entitat assegura que el 23 de març va demanar per correu electrònic a aquests dos Departaments que dotessin les residències d'EPI i tests per “frenar la cadena de contagi”, així com que s'aïllés les persones amb símptomes o positius. Aquest divendres, a més, han fet pública una denúncia a 11 residències.

Segons la coordinadora, “no s'ha dotat d'EPI el personal ni s'ha fet tests amb la rapidesa necessària”, fet que, afegeix, s'ha vist “agreujat” per una gestió “caòtica” en moltes residències amb un aïllament de positius i sospitosos “més que discutible”. El “resultat”, assegura, “residències amb pràcticament tots els residents i el personal contagiat”.

També denuncien que no hi ha hagut personal “suficient” tant per les baixes i els confinaments preventius com perquè “en massa casos existia una manca prèvia per incompliment de les ràtios establertes”. De fet, opinen que les ràtios que preveu la Generalitat a la Cartera de Serveis del 2010 són “manifestament insuficients” atès com ha evolucionat el sector en aquests deu anys.

A més, l'entitat afirma que hi ha hagut casos de residents que han arribat als hospitals “desnodrits i deshidratats”, exemples “clars” de “maltractament i desatenció”. Els familiars manifesten que se'ls ha ocultat informació de la situació real dels centres i de l'estat dels residents, així com dificultats per establir-hi contacte telefònic o per videoconferència. Això, assegura, “perjudica emocionalment els ancians, que se senten abandonats pels seus éssers estimats”.

I afegeixen: “Durant setmanes les persones que emmalaltien, amb símptomes de coronavirus o sense, no van ser derivades als hospitals, s'ignora si perquè no es va sol·licitar des de les residències, o bé perquè els va ser denegat i per qui. Això va suposar una condemna a mort, perquè en les residències no hi ha personal sanitari qualificat (metges i infermeria) en el seguiment dels problemes de salut les 24 hores del dia, ni recursos ni material sanitari propis. Encara segueix passant”.

Finalment, informen que no tenen accés a la informació del que ha passat a les residències des que se'ls van “tancar les portes”, així com que desconeixen dades “bàsiques” per determinar si s'ha “discriminat” els usuaris “per raó de la seva edat”. Si fos així, indiquen s'hauria “vulnerat el dret a la vida i a l'assistència sanitària en condicions d'igualtat respecte de l'atenció que han rebut altres ciutadans”.

Una denúncia conjunta

Aquest divendres les famílies també han anunciat que han presentat una denúncia contra 11 centres geriàtrics de Barcelona i l'àrea metropolitana. La denúncia s’ha presentat per part de la mateixa Coordinadora Residències 5+1, en el marc de la campanya Cap més mort evitable de persones grans.

En roda de premsa telemàtica, la portaveu de la coordinadora, Maria José Carcelén, ha assegurat que durant la pandèmia de la Covid-19 “s'han vulnerat el dret a la salut i el dret a l'atenció sanitària” en aquests centres i n'aportaran informació concreta. Amb tot, esperen ampliar la denúncia amb més casos a mesura que recopilin dades.

La denúncia, anunciada aquest divendres, es va remetre a Fiscalia diumenge passat. Les primeres 11 residències que consten en la denúncia són Bertrán i Oriola; Mossèn Vidal i Aunós; Bon Pastor; Collblanc Companys Socials; Font Florida; Fort Pienc; la Sagrera; Amavir Diagonal; Gràcia; Ramon Berenguer i Venero.

Querella i condicions laborals

En la mateixa roda de premsa, Israel Álvarez, treballador del sector de la geriatria, ha avançat que els treballadors no confien en la fiscalia i ha explicat que preparen una querella per almenys tres residències on tenen "proves" que les coses s'han fet "molt malament". Es tracta de la residència Alchemika, la del Fort Pienc i la de la Barceloneta. Per a Álvarez, el "primer objectiu" quan presentin la querella seran els consellers Chakir El Homrani i Alba Vergés, entre altres. Aquest treballador també ha demanat que s'habiliti un registre nacional de cuidadors i que es faci un pla de cures pal·liatives.

D'altra banda, Concep Miró, membre de la secretaria de comunicació de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) ha transmès la "profunda indignació" que hi ha en el sector ded les residències i ha demanat "assumpció de responsabilitats". Concretament, ha remarcat tres problemes: ràtios i plantilles insuficients, manca de previsió dels equips de protecció i unes condicions laborals "indignes". Miró ha recordat que els convenis col·lectius per a les treballadores de residències marquen uns salaris "molt per sota del mileurisme", unes remuneracions "que no es poden tolerar" tenint en compte torns canviants i contractacions "molt precàries". Al seu torn, l'activista Elva Tenorio ha reivindicat "transparència". "Són els nostres diners i la nostra gent gran", ha dit, lamentant "clares negligències" en alguns casos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article