iSocial i la UPC inicien un estudi per preveure l’impacte de la pandèmia en els serveis socials dels municipis

L’anàlisi pretén conèixer les noves vulnerabilitats i preparar l’atenció de les persones


La Fundació iSocial i l'Intelligence Data Science and Artificial INtelligence Research Center de la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC) han iniciat l'estudi prospectiu INESS-COVID19 per conèixer l'impacte de la Covid-19 en els serveis socials dels municipis. L'objectiu és detectar les vulnerabilitats de la població en els propers mesos i aportar elements de decisió que permetin les 104 àrees bàsiques de serveis socials fer-hi front. L'anàlisi parteix de la base que les conseqüències del coronavirus també seran "devastadores" des del punt de vista social i apareixeran necessitats socials noves. Els primers resultats de l’estudi es preveu que es puguin presentar a principis de setembre.

L'estudi farà servir un plantejament innovador basat en mecanismes d’obtenció ràpida de dades a partir de processos participatius que involucraran experts en serveis socials i ciutadania. Es tracta d'una metodologia mixta que combina tècniques de ciència de les dades, gestió del coneixement i intel·ligència artificial, i que permetrà aportar elements de suport a l’elaboració de polítiques en aquesta matèria.

La investigació posa l’accent en els serveis socials, “grans oblidats de l’equació en la gestió de la pandèmia”, ja que es considera que en aquest àmbit "el pitjor probablement encara està per venir". L'objectiu de l’estudi és aportar llum sobre com s’han de començar a preparar els serveis socials dels ajuntaments i els consells comarcals davant d’aquest nou escenari.

L’estudi INESS-COVID19 compta amb la col·laboració i participació de la Generalitat, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i la Diputació de Barcelona, i ha estat finançat pel Centre de Cooperació al Desenvolupament de la UPC en el marc de la convocatòria extraordinària que va obrir el mes d’abril amb motiu de l’emergència generada per la crisi del coronavirus. La investigació està dirigida per la doctora Karina Gibert, catedràtica de la UPC, i Toni Codina, director de la Fundació iSocial, que lideraran un equip investigador multidisciplinar format per experts en serveis socials, enginyers del coneixement i científics de dades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article