Sanitat accepta que només el Camp de Tarragona, l’Ebre i el Pirineu passin dilluns a la Fase 1

Les regions de Barcelona ciutat, àrea metropolitana sud, àrea metropolitana nord, Catalunya Central, Girona i Lleida restaran en la Fase 0


Sanitat ha acceptat la proposta de la Generalitat. El Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i el Pirineu i Aran passaran dilluns a la Fase 1 de la desescalada. El Ministeri ha avalat íntegrament la petició del Govern, que aposta, en canvi, per mantenir a la Fase 0 les zones més afectades pel coronavirus: les regions de Barcelona ciutat, àrea metropolitana sud, àrea metropolitana nord, Catalunya Central, Girona i Lleida. Al seu torn, ha rebutjat que la Comunitat de Madrid avanci de fase. Segons fonts del govern autonòmic, l’executiu espanyol “avala la capacitat assistencial” de la regió, però “s’inclina per esperar a que el sistema de detecció primària estigui més afiançat pel canvi”.

El Ministeri també ha acceptat que Astúries, Cantàbria, el País Basc, la Rioja, Navarra, Galícia, l’Aragó, les resta de les Illes Balears (Formentera ja estava en Fase 1) i de les Canàries, Murcia, Extremadura, Ceuta i Melilla passin íntegrament a la Fase 1. Pel que fa a Castella i Lleó, s’ha acordat que 26 àrees bàsiques de salut passin a la següent fase.

A Castella-la Manxa només passaran dues de les províncies proposades: Cuenca i Guadalajara, deixant fora Toledo, Ciutat Real i Albacete. Al País Valencià passaran de fase 24 departaments sanitaris, entre ells Vinaròs, Requena, Xàtiva-Ontinyent, Gandia, Alcoy, Dènia o Torrevieja, a Alacant. D’Andalusia, passaran les províncies d’Almeria, Càdis, Còrdova, Huelva, Jaén i Sevilla. Malgrat això, les de Màlaga i Granada podrien avançar en els propers dies perquè “la seva evolució és molt bona”.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha detallat que en la Fase 1 la mobilitat està permesa a l’interior de la unitat territorial de referència. És a dir, en el cas que es tracti d’una illa, la illa o si es tracta d’una àrea de salut o província, l’àrea o la província. “La mobilitat s’ha de contenir a la unitat territorial”, ha insistit.

Revisió, dilluns

El Ministeri de Sanitat ha establert també un sistema de revisió de les decisions, perquè les autonomies puguin proposar que alguns dels seus territoris canviïn de fase. Segons Illa, les comunitats autònomes podran proposar un canvi de fase d’alguns o tots els territoris que han quedat en Fase 0 a partir de dilluns, i el canvi, si s’escau, s’aplicarà l’altre dilluns. Segons Illa, es prendrà aquesta decisió finals de setmana amb criteris tècnics.

Barcelona i Madrid, sota lupa

Simón ha recordat que la Comunitat de Madrid i Catalunya han representat més del 50% dels casos a tot Espanya. “Han estat les que han tingut una pressió sobre el sistema sanitari molt superior a la rest de territoris”, ha dit, i “no podem permetre que el nostre sistema torni a estar en una situació límit”.

Segons Simón, “quan les dades permetin pensar que poden passar de fase es proposarà”, però “a data d’avui ni les autoritats de Catalunya ni els tècnics del Ministeri pensem que Catalunya pot passar en conjunt”. El mateix amb Madrid, cosa que no vol dir que no puguin passar de fase en els pròxims dies”.

Sanitat ha fet pública la decisió després de reunir-se aquesta tarda amb les autonomies en el marc del Consell Interterritorial de Sanitat. L’última paraula sobre el canvi de fase el Ministeri després de valorar l’informe tècnic que ha fet l’equip de professionals de la direcció general de Salut Pública.

Els criteris “tècnics”

A l’hora de prendre les decisions, Sanitat analitza diversos sanitaris i científics que les autonomies han de complir. Per una banda, el nombre de llits d’UCI i d’aguts per cada 10.000 habitants. En el cas d’intensius, 1,5 o 2 llits per cada 10.000 habitants i, en el cas d’aguts, entre 37 i 40. Simón ha explicat que un cop es compleixen aquests criteris, se’n passen a valorar d’altres relacionats amb la transmissió de la malaltia, el que es coneix com a número de reproducció (R).

També el número total de casos confirmats per PCR en els últims set dies des de l’inici de símptomes, la incidència acumulada en els últimes set dies, el nombre de casos sospitosos de l’última setmana, el percentatge de sospitosos amb PCR realitzada així com la taxa de “positivitat” dels casos sospitosos. D’altra banda, es tenen en compte els anomenats criteris de “gravetat”. Això inclou, el nombre d’hospitalitzats en els darrers set dies i el percentatge d’ocupació, el nombre de casos en UCI i la ocupació de l’última setmana així com la xifra de morts i la letalitat dels últims set dies.

La capacitat de detecció precoç amb PCR

Un cop es compleixen aquests criteris, s’analitzen les capacitats de detecció precoç en atenció primària i resposta. És a dir, si els centres tenen capacitat per fer PCR a tots els sospitosos. Aquí es poden donar quatre situacions: que ja s’estigui implementant, que es disposi d’un pla i s’estigui preparat per començar, que es disposi de pla però no estigui “assegurat” que es pugui iniciar immediatament o que no es disposi de pla ni estigui clar quan es pot començar. Simón ha insistit que no és el mateix un i altre supòsit i que, per això, els criteris es valoren de forma global i “uns poden compensar els altres”.

A més, s’analitza si es disposa de protocols i recursos per fer seguiment dels contactes i el sistema de vigilància iniciat per garantir la monitorització diària dels casos i la notificació “individualitzada”, tant en atenció primària com hospitalària. En aquest àmbit, també es té en compte si ja està implementat el sistema, si hi ha un pla i està preparat per posar-se en marxa, si hi ha pla però no es pot assegurar que pugui iniciar-se o bé no hi ha pla i no “està clar” si es pot posar en marxa. Finalment, es fixa la obligació de tenir protocols que garanteixin el correcte control de les residències de gent gran i centres sociosanitaris on pugui entrar el virus i afectar col•lectius de risc.

Què implica la Fase 1?

A la Fase 1 es permet el contacte social en grups reduïts de persones que no siguin vulnerables ni tinguin patologies prèvies. Es podran fer trobades de fins a 10 persones a domicilis particulars però també al carrer o en terrasses de bars i restaurants, que podran obrir amb un aforament del 50%.

Les persones que viuen a la mateixa casa podran viatjar juntes en cotxe i ocupar-ne totes les places. S’haurà de garantir sempre que sigui possible el teletreball, els comerços minoristes –de fins a 400 metres quadrats– podran obrir amb un aforament del 30% i els ajuntaments podran autoritzar mercats a l’aire lliure amb limitacions. També podran obrir biblioteques i museus –amb restriccions–  i els establiments turístics i hotels, sense poder utilitzar les zones comunes. El ministeri publicarà aquest dissabte l’ordre on es concretaran les activitats permeses al detall.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article