El sector del lleure infantil veu amb “preocupació” adoptar mesures com els dos metres de distància en casals i colònies

Fundesplai i Pere Tarrés veuen amb “encert” buscar solucions per fer activitats, però la Coordinadora per l’Animació Sociocultural alerta de les condicions dels treballadors


El sector del lleure infantil veu amb “encert” que el Govern busqui mecanismes per a fer possibles els casals, les colònies i altres activitats aquest estiu. Tanmateix, els preocupa com podran adoptar algunes de les mesures proposades, com ara el distanciament de dos metres entre infants. Així s'expressen tant Fundesplai com la Fundació Pere Tarrés en una primera valoració sobre l'anunci fet aquest dilluns per la secretària d'Atenció a la Infància, l’Adolescència i la Joventut, Georgina Oliva. Per això, el sector s'emplaça a seguir treballant el document i les mesures per veure de quina forma podran fer les activitats finalment.

"Com a sector del lleure estem profundament preocupats pel que fa algunes de les propostes que s'han presentat, que van contra natura del tipus d'activitats que es fan en colònies i casals", explica el portaveu de Fundesplai, Josep Maria Valls. Com a exemple, Valls cita el distanciament de dos metres que haurien de mantenir sempre els infants entre uns i altres. "Tothom que hagi treballat amb infants, hagi fet colònies o tingui fills entendrà que és impossible", apunta. A més, veu una "irresponsabilitat" carregar en els monitors aquesta mesures.

En una línia molt similar s'expressa Albert Riu i Mas, director d'acció comunitària de la Fundació Pere Tarrés. "Ens preocupa que s'hagin introduït elements en aquest [document] marc que van contra la pròpia naturalesa d'aquestes activitats", diu en relació a "l'element relacional, del contacte i acompanyament dels infants".

El sector s’emplaça a seguir treballant

"Com a Fundesplai i sector del lleure ens hem emplaçat per seguir treballant en el protocol que ha de fer possible les activitats d'estiu", diu Valls. El portaveu de l'entitat remarca la idea de seguir avançant. "El més important és la seguretat dels infants però estem preocupats per complir amb algunes mesures", conclou.

També Riu manifesta que com a Pere Tarrés la fundació és a l'espera de continuar treballant "al costat de l'administració" per a construir els protocols i que alguns dels plantejaments "puguin anar evolucionant en positiu". Segons Valls, el sector té previst reunir-se aquest dimecres per analitzar en profunditat el document proposat pel Govern i adoptar un posicionament clar al respecte. No descarta que en surtin propostes o nous plantejaments.

Malgrat la complexitat per adoptar noves mesures, tant Valls com Riu coincideixen a destacar la importància dels casals i les colònies d'estiu. "L'atenció a la infància i atenció als més vulnerables és sens dubte una preocupació i entenem que d'alguna manera s'ha de donar resposta", afirma Riu. Al seu torn, Valls es mostra "convençut" que aquest estiu les activitats són "més que mai importantíssimes" per a tots els infants i sobretot aquells que han passat un confinament més difícil.

Escoltar també els monitors

Alhora, la Coordinadora per l’Animació Sociocultural de Catalunya recorda, però, que la gran majoria d’empreses de lleure i animació sociocultural s’ha hagut d’acollir a ERTO i, per això, reclamen també que s’escolti la veu dels monitors. “Existeix una situació d’incertesa al voltant de les activitats d’aquest estiu. Considerem molt necessària aquest espai educatiu després de mesos de confinament. Sobretot situant-nos en la realitats dels infants i famílies en situació més vulnerable confinats en pisos petits, amb manca de connexió i altres mançanes com han estat en alguns casos de material escolar i inclús d’aliments”, expliquen.

A la coordinadora asseguren compartir l’anàlisi i les proposes d’entitats com l’ACELLEC o La Confederació, fins i tot d’organitzacions estatals com Campamentos de Verano, però afirmen estar sorpresos per “la nul·la o poca referència i la falta de propostes a la situació de precarietat dels treballadors prèvia a la crisi de la Covid-19, manifesta en els salaris i un conveni col·lectiu congelat durant molt temps”. “Una situació que es veurà empitjorada en els propers mesos”, creuen.

“No hem llegit manifestos o comunicats de sindicats o col·lectius de treballadors i treballadores que posin damunt de la taula aquesta situació a la qual fem referència i encara menys un llistat de propostes. Ni tampoc de les famílies o altres agents que també en formen part d’aquest tipus de proposta educativa. Sabem que és un moment difícil, i es fa molt complicat”, es queixen. Per això, reclamen que es tingui en compte l’opinió d’educadors i monitors, i insten als treballadors del lleure a organitzar-se.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article