Sanitaris protesten davant d’hospitals per les condicions laborals i demanen convertir els “aplaudiments” en “drets”

Els professionals reclamen contractes “dignes” i seguretat en els llocs de treball i recorden les deficiències en els EPI


Professionals sanitaris s'han concentrat aquest dimarts per protestar per les condicions laborals del col·lectiu i per reclamar que els "aplaudiments" que els dediquen aquests dies de la pandèmia del coronavirus es converteixin en "drets". ‘#AplaudimentsEnDrets’ és el nom de la campanya que sanitaris han impulsat per les xarxes socials i que s'ha concretat en convocatòries a les portes dels hospitals, com l’Hospital Vall d'Hebron, l’Hospital del Mar o l’Hospital de Bellvitge. 

Els sanitaris demanen recuperar la jornada de 35 hores, entre altres millores laborals, i seguretat en el lloc de treball, amb més equips de protecció individual (EPI) i tests. Les concentracions s'han fet coincidir amb el Dia Internacional de la Infermera i la Llevadora, el 12 de maig.

Els professionals denuncien que han hagut de treballar amb EPI reutilitzats o trencats durant l'emergència sanitària de la Covid-19. En alguns centres, fins i tot, es van haver de fabricar els equips de protecció amb bosses d'escombraries en alguns moments de la pandèmia. 48.320 professionals sanitaris s'han contagiat del coronavirus a l'estat espanyol, segons dades del Ministeri de Sanitat d'aquest dilluns.

Entre les reivindicacions que recull un manifest elaborat per aquest dia, els sanitaris demanen estabilidad laboral, amb contractes "dignes", convocatòria de places d'acord amb les vacants o que s'acabin les interinitats de més de deu anys; recuperar el 5% "de retallades en tots els conceptes retributius" i la jubilació als 60 anys. També reclamen que siguin valorats com a "professionals" i no com a "herois" i que no es retalli en sanitat pública.

Una aliança dels moviments socials

Al seu torn, l’Aliança de Marees i Moviments Socials ha fet aquest dimecres una una crida a “l’acció unitària en defensa d’un pla alternatiu de mesures urgents”. Entre altres, per al sistema sanitari, reclamen una inversió no inferior al 7% del PIB. “Cap retallada, cap repagament, cap privatització”, reblen.

Així mateix, demanen una “modificació urgent” de la cartera de serveis del 2010, que permeti millorar les condicions dels treballadors de l’àmbit social. I exigeixen la implementació “efectiva” de la Renda Garantida, l’augment del nombre de professors o l’eliminació del requisit de sis anys de residència a l’Estat per poder sol·licitar la condició de persona retornada.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article