El Govern proposa una “Fase 0 avançada” a Barcelona i l’àrea metropolitana amb mesures com obrir botigues sense cita

El plantejament de l’executiu no contempla l’obertura de terrasses ni les reunions d’un màxim de deu persones


El Govern proposa que la ciutat de Barcelona i les dues regions sanitàries de l'àrea metropolitana passin a una “Fase 0 avançada”, on es “flexibilitzin” algunes de les mesures que es poden fer en aquests municipis. Per exemple, el plantejament del govern passa per poder obrir botigues sense cita prèvia, que es pugui flexibilitzar la celebració de vetlles, que puguin obrir biblioteques o museus, amb aforament limitat, i també centres de culte amb un terç màxim de l'aforament. 

La proposta descarta poder obrir terrasses de bars i restaurants o fer reunions d'un màxim de deu persones, com es preveu a la Fase 1 i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que es treballa perquè aquestes dues coses siguin possible a partir del 25 de maig.

Aquesta “Fase 0 avançada” o “Fase 0,5”, com han definit les conselleres Meritxell Budó i Alba Vergés i l'alcaldessa Colau, és una proposta per a la ciutat de Barcelona i les regions sanitàries metropolitanes nord i sud. Tot i això, aquestes últimes sí que inclouen àrees que el Govern proposa que passin a la Fase 1, com són el Garraf, l'Alt Penedès i el Baix Montseny. Aquests territoris, si el Ministeri de Sanitat ho aprova, sí que passaran de fase.

La consellera de Salut ha remarcat que cal ser “especial prudents” a la capital catalana i a les regions sanitàries metropolitanes, en bona part per la seva elevada densitat de població. L'objectiu, ha dit, és poder passos "de forma progressiva" sense assumir “riscos innecessaris”.

Per això, l'executiu planteja una fase intermèdia entre la 0 i la 1 que inclou que es puguin fer activitats com l'obertura de comerç minorista sense cita prèvia; que hi hagi vetlles amb menys restriccions –la proposta del Govern planteja passar a un màxim de deu persones–; que obrin llocs de culte amb un terç de l'aforament, o que també puguin obrir biblioteques i aquells museus que ho considerin, amb un terç de l'aforament.

També es proposa una “reactivació progressiva” dels serveis socials; que els centres educatius puguin obrir per a la seva desinfecció i posada a punt; la reobertura “gradual” d'instal·lacions científiques i tècniques; permetre la celebració de seminaris amb un petit número de persones, o l'obertura del Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat.

Ni terrasses ni gimnasos

En canvi, aquesta “Fase 0,5” no contempla altres activitats que sí que es permeten en la Fase 1, com l'obertura de terrasses de bars i restaurants amb un aforament màxim del 50%, o bé les trobades d'un màxim de deu persones. Tampoc es planteja la reobertura de gimnasos.

Vergés ha defensat que, en canvi, sí que es pugui obrir el comerç minorista sense cita prèvia, perquè el sector “ha treballat molt bé” amb mesures d'autoprotecció i límit d'aforament, i considera que la població “ho entén i s'està comportant” seguint les mesures de precaució necessàries. Per Vergés, passar de la situació actual, amb cita prèvia, a la que proposen “no és canvi espectacular”, al contrari del que suposaria obrir terrasses.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article