24 entitats reclamen que l'atenció sanitària a les residències de gent gran passi a dependre definitivament de Salut

Marea Blanca demana reunir-se amb els responsables de l'ICS i els departaments de Salut i Treball i Afers Socials


24 entitats ciutadanes i professionals envien una carta oberta als responsables de l'ICS i els departaments de Salut i Treball i Afers Socials per reclamar-los una reunió “davant la greu situació” en què es troben les residències de gent gran.

A la missiva, difosa aquest divendres per Marea Blanca de Catalunya, es reclama que l'atenció sanitària a aquests centres “passi definitivament a dependre del Departament de Salut” i que totes les persones que hi viuen “recuperin el seu dret a tenir uns professionals de referència de l'atenció primària del sistema públic de salut”. Segons els sotasignants, la pandèmia ha posat de manifest que l'atenció sanitària a les persones que viuen a les residències “era i és molt deficient”.

Entre els signants d'aquesta carta oberta hi ha entitats com Grup Salut de la Regió de Girona, CONFAVC, Dignitat Dependència o el Grup de Salut de Gràcia. Tots ells coincideixen que “cal pensar en com es resol l'atenció sanitària en aquests centres dins del marc del sistema públic de salut, abandonant el model que ha actuat fins ara, de manera majoritària, basat en la concertació amb entitats privades i del tercer sector, que ha demostrat a bastament les seves insuficiències i negligències”.

Les entitats reclamen, entre altres coses, que “els equips d'atenció primària (EAP) siguin els responsables de l'atenció sanitària a les persones residents” i que “l'atenció continuada i urgent estigui també a càrrec dels serveis d'atenció primària”. També demanen que “siguin les professionals d'infermeria les qui portin el pes de l'atenció”, ja que, a parer seu, “tenen capacitat i experiència per proporcionar les cures amb qualitat i liderar el treball en els centres residencials”. També veuen necessari que mentre duri la pandèmia es garanteixin “els recursos necessaris per desenvolupar les noves tasques encomanades a l'atenció primària”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article