Les treballadores de la llar d’origen centreamericà cobren uns 9.300 euros anuals, molt per sota del salari mínim

La “pràctica totalitat” del col·lectiu d’atenció i cures podria trobar-se molt per sota del llindar de la pobresa, segons un informe de CCOO


Les treballadores de la llar i de les cures d’origen centreamericà cobren a Barcelona uns 9.300 euros anuals, molt per sota del Salari Mínim Interprofessional (SMI). Segons un informe elaborat pel Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO de Catalunya, aquesta quantitat està “molt per sota del que correspondria”, tenint en compte les hores de permanència, ja que moltes d’elles són internes.

Majoritàriament, aquestes dones són caps de llar amb fills a càrrec i el 98,4% podria trobar-se “molt per sota del llindar de la pobresa”. El 70% té dificultats per arribar a final de mes. CCOO ha fet aquest treball en base a un qüestionari que va plantejar les preguntes a 106 dones en dos anys diferents però el mateix mes, el febrer del 2018 i el febrer del 2019.

El 65% del total de les enquestades provenia d'Hondures, amb una mitjana de 32 anys. El 70% són solteres o sense parella. Només el 2% rep alguna prestació social, bàsicament per la seva situació irregular i perquè desconeixen quin tipus d'ajudes podrien cobrar. Sis de cada 10 es troben per sota dels mínims per cobrir les necessitats bàsiques i el 22,6% no és capaç de cobrir-ne ni la meitat.

Amb les conclusions sobre la taula, CCOO alerta que, si aquesta era la situació abans de la pandèmia, “ara moltes han perdut la seva principal font d'ingressos i no tenen estalvis per subsistir”. “Moltes han quedat excloses de les prestacions socials perquè no tenen papers”, recalcen al sindicat amb preocupació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article