Les entitats catalanes, de nou “perjudicades” pel govern espanyol en el repartiment del 0,7% de l’IRPF

Per quart any consecutiu, Catalunya rebrà 31 milions d'euros, malgrat haver incrementat substancialment la recaptació total


Les entitats catalans se senten de nou “perjudicades” pel govern espanyol en el repartiment del 0,7% de l’IRPF. En un comunicat de la Taula del Tercer Sector, expliquen que a través de la casella de la X solidària s’han recaptat més de 283 milions d’euros, un 7% més que el 2019. Malgrat tot, consideren que l’executiu espanyol “torna a perjudicar les entitats catalanes” que es financien mitjançant l’IRPF. Per quart any consecutiu, expliquen, rebran 31 milions d’euros, i no s’hi inclouran cap dels 14 milions extres en la recaptació total a l’Estat.

“L’únic increment que hi ha és del 0,9%, el que suposa gairebé 284.000 euros, que equival a l’augment de la inflació i que s’aplica a totes les autonomies per igual”, es queixen les entitats. De fet, la Taula del Tercer Sector assenyala que havia demanat “reiteradament” un canvi de model en el repartiment, perquè “era injust amb Catalunya”. Enguany, efectivament, hi ha hagut un canvi, però a la federació continuen pensant que els perjudica.

Per això, reclamen que totes les autonomies entrin en el repartiment dels increments de la recaptació, que els indicadors per a aquesta distribució siguin territorialitzats, que es reforci el pes dels indicadors referents a la realitat social i es rebaixi el dels criteris geogràfics i que s’inclogui com a nou indicador el percentatge de persones que marquen la casella solidària i més transparència.

En la darrera convocatòria de subvencions a través del 0,7% de l’IRPF, es van finançar més de 700 projectes d’entitats socials catalanes. Com Catalunya, ni Castella i Lleó, ni Galícia, ni Madrid es veuran beneficiades per l’increment de la recaptació, malgrat haver contribuït majoritàriament a la pujada. Ceuta, Melilla i la Rioja queden al marge, perquè se’ls assigna un percentatge fix, independent dels indicadors.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article