Els centres educatius comencen la preinscripció presencial amb cita prèvia i mesures de protecció

Educació ha rebut de moment 103.452 sol·licituds en línia des que va començar el procés, el 13 de maig


Les escoles i instituts catalans han començat la preinscripció presencial amb mesures d'higiene i de protecció per evitar contagis del coronavirus, com gel hidroalcohòlic o pantalles de separació a l'hora de fer els tràmits. El Departament d'Educació va obrir el procés de preinscripció per a l'educació infantil, primària i ESO de forma telemàtica el 13 de maig i ha rebut 103.452 sol·licituds en línia des que va començar el procés, segons dades d'aquest dimarts a les 12 h del migdia. Ara s'hi afegeix la possibilitat de fer la preinscripció presencial fins aquest divendres, demanant cita prèvia als centres que les famílies escullin en primera opció per telèfon o per Internet.

Amb les aules buides per la pandèmia i el confinament, l'Institut Juan Manuel Zafra, al barri del Clot de Barcelona, ha obert les portes per atendre les famílies citades, cada quart d'hora, per a la preinscripció escolar. A l'entrada, han disposat gel hidroalcohòlic i ofereixen mascaretes per als familiars que no en portin. També han col·locat una pantalla protectora per cobrir el personal d'administració i serveis durant els tràmits.

En el cas d'aquest institut, la majoria de famílies, unes 80, han fet la preinscripció en línia, que és l'opció prioritària. De forma presencial, s'han apuntat 13 famílies i totes acudiran al centre entre aquest dimarts i dimecres, tot i que el termini s'acaba divendres. "Les famílies han volgut fer el tràmit el més aviat possible", afirma el director de l'Institut Zafra, Carles Serra.

El director del centre assenyala que els altres anys aprofitaven aquests tràmits per començar a conèixer les famílies i, com que aquest curs tampoc s'han pogut fer les proves de competències bàsiques de sisè de primària, constata que tindran menys informació i hauran de fer els grups de forma bastant intuïtiva. "Comptem que hi haurà un període d'adaptació i de conèixer els alumnes", constata el director, en un institut que no veu els seus alumnes des de mitjan març i amb les cadires damunt les taules a les aules des de fa setmanes.

De cara a una 'rentrée' escolar insòlita el curs que ve, Serra explica que s'estan plantejant "molts escenaris" per adaptar-se a la realitat que configuri la Covid-19 i espera que el Departament d'Educació pugui enviar les instruccions "el més aviat possible" per començar a organitzar-se i a adaptar els espais per a grups més reduïts.

Una de les preocupacions del curs que ve serà com evitar les aglomeracions dels alumnes dins el centre. "L'entrada a l'escola s'haurà de fer de manera escalonada per evitar que coincideixin tots els alumnes; pel que fa al canvi d'aula, ens plantegem que els alumnes es quedin i siguin els professors que es vagin movent i pel pati, estem mirant com organitzar-nos perquè teníem la mateixa franja horària", exposa Serra. La preinscripció escolar és el procediment en què s'assigna una plaça als alumnes que s'escolaritzen per primera vegada o que volen canviar de centre. El termini per fer les sol·licituds acaba el 22 de maig, aquest divendres.

29 instituts escola nous i cinc IES de nova creació

El curs 2020-2021 hi haurà a Catalunya cinc instituts de nova creació, un dels quals específic de Formació Professional (FP), i 29 nous instituts escola, segons ha informat el Departament d'Educació. L'objectiu de la conselleria és donar resposta a l'increment de població escolar a l'etapa de secundària. Per fer-ho possible, es farà amb centres de nova creació, el desglossament de centres o amb la creació de nous instituts escola.

A més, tres centres que fins ara eren concertats o mancomunats passaran a formar part de la xarxa pública d'educació. Es tracta d'un institut escola de Barcelona –fins ara el Col·legi Immaculada Concepció–, l'Escola Ateneu Igualadí d'Igualada, i l'Institut La Vall de Tenes de Santa Eulàlia de Ronçana.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article