El Consell Nacional de la Joventut reclama “mesures urgents i permanents” contra l’emergència que afecta el col·lectiu

Demanen flexibilitzar la Renda Garantida de Ciutadania perquè més persones joves hi puguin tenir accés


El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) ha enviat una carta a la Direcció General de Joventut per demanar un paquet de mesures urgents i unes altres de caràcter permanent per resoldre l'emergència econòmica que afecta el jovent. Denuncia que més del 50% dels contractes temporals estan dirigits a persones joves, i el 82,8% del jovent treballa en el sector serveis, greument afectat pel confinament. 

Davant l’allau d’ERTO i les perspectives frustrades de l'ocupació estacional de l'estiu, les entitats juvenils reclamen flexibilitzar la Renda Garantida de Ciutadania perquè més persones joves hi puguin tenir accés. El consell subratlla que l'edat mínima establerta per accedir a la renda és als 23 anys, o 18 en el cas de famílies monoparentals.

A més, també reclama a l'administració que doni una resposta clara i coordinada davant situacions d'indefensió laboral, com ara l'ampliació irregular de la jornada, l'obligació d’utilitzar dies de vacances per evitar l’acomiadament o les especificitats i conseqüències que impliquen els ERTO.

Pel que fa a les mesures de caràcter permanent, el CNJC reivindica la necessitat de participar de manera activa i amb poder de decisió en l’Estratègia d’Ocupació Juvenil a Catalunya (2021-2030); polítiques per reduir la contractació temporal a casos de màxima excepcionalitat on el lloc de treball requereixi aquest tipus de contracte, i una major inspecció de treball per tal d’evitar casos irregulars.

De la mateixa manera, les entitats també insten el Govern a deixar enrere la dinàmica d’abaratir els acomiadaments i acabar a través de la inspecció laboral amb la lògica dels falsos autònoms, promoguda per empreses per evitar pagar recursos socials i sistematitzada per sectors de serveis, subratllen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article