Un estudi d’àmbit estatal liderat per l’Hospital del Mar investiga l’impacte de la Covid-19 en la salut mental

El projecte MIND/COVID es fixa en els professionals sanitaris i pacients amb coronavirus, entre altres col·lectius


Un projecte d'àmbit estatal i dirigit per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i de l'Hospital del Mar estudiarà l'impacte de la pandèmia del coronavirus en la salut mental dels professionals sanitaris i d'altres col·lectius essencials, així com en malalts de Covid-19 i també en una mostra de la població general. 

L'estudi MIND/COVID, finançat per l'Institut de Salut Carlos III, inclourà professionals d'altres centres hospitalaris i d'atenció primària de Catalunya, la Comunitat de Madrid, el País Basc, València, Castella i Lleó i Andalusia. S'espera poder disposar dels primers resultats en un període de pocs mesos.

Els desastres naturals com huracans, inundacions o terratrèmols i els grans brots epidèmics, com la SARS, la MERS o l'Ebola, comporten un increment de l'estrès agut, símptomes d'ansietat i depressió i d'altres problemes de salut mental. Aquest impacte pot afectar de manera especial les poblacions més vulnerables i provocar l'aparició de trastorns mentals i addiccions.

Els treballadors sanitaris representen una població vulnerable pel risc de contagi i per l'enorme sobrecàrrega de treball que està suposant intentar controlar la malaltia. “La magnitud de la pandèmia, sense precedents històrics recents; la manca, de moment, de tractaments i vacunes efectius i el risc de rebrots suposen un estrès important en el nostre col·lectiu. És necessari un monitoratge rigorós per entendre millor els factors de risc de desenvolupar trastorns mentals i tractar d'identificar les necessitats d'atenció i suport emocional”, explica Jordi Alonso, director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM i investigador principal de l'estudi.

“Els professionals sanitaris són, juntament amb les famílies i pacients amb Covid-19, un dels grups de més risc de desenvolupar trastorns mentals", explica Víctor Pérez, director de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar (INAD), coordinador del grup de recerca en Salut Mental de l'IMIM i coinvestigador principal de l'estudi al Parc de Salut Mar (PSMAR).

“Elaborar estudis com el MIND/COVID és l'única manera de dimensionar la magnitud del problema i oferir possibles intervencions preventives”, afegeix. Més de 900 persones han fet consultes en les darreres setmanes a través de la plataforma 'one2one', posada en marxa per l'Hospital del Mar per atendre aquests grups de risc.

La cap del Servei de Salut Laboral de l'Hospital del Mar i coinvestigadora principal de l'estudi, Consol Serra, assenyala que “una alta participació permetrà assolir uns resultats més representatius i, per tant, més útils, per determinar les possibles necessitats de salut mental que es deriven de la pandèmia”. Serra és també coordinadora del grup de recerca en Epidemiologia Social i Salut Laboral de l'IMIM.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article