Arrels alerta que 1.239 persones viuen al carrer a Barcelona sense poder-se confinar

L'entitat reclama repensar el model d'atenció al sensellarisme i exigeix habitatge “més enllà dels recursos d'emergència temporals”


Arrels Fundació torna a alertar a les administracions que 1.239 persones viuen al carrer a Barcelona sense poder-se confinar, segons el recompte que va fer el 14 de maig a la nit. “Es tracta d'una dada semblant a la de l'any passat, però hi ha un fet diferencial i que agreuja la situació: en les darreres setmanes s’han obert 620 places d’emergència, és a dir, que parlaríem de centenars de persones més en situació de carrer que, en el context d'estat d'alarma, s'han pogut resguardar de forma temporal”, expliquen.

Constaten de les enquestes realitzades que moltes d’aquestes persones no han viscut al carrer, sinó “en habitacions de relloguer o pensions que durant l’estat d'alarma han tancat”. I alerten que, per tant, es tracta de “víctimes de desnonaments invisibles”. “Un dels reptes, ara, és evitar que les persones que ocupen aquestes places d'emergència hagin de viure al carrer quan els recursos tanquin i es desconfinin. Si això passa, la frustració de les persones augmentarà i serà molt més difícil actuar”, ha afirmat Ferran Busquets, director d'Arrels.

Per districtes, Ciutat Vella, Sants-Montjuic, l'Eixample i Sant Martí acullen el 79% de les persones localitzades. El recompte ha estat possible gràcies a la participació de més de 600 persones voluntàries, que han recorregut els dels barris de la ciutat seguint les mesures de prevenció i les indicacions de l'estat d'alarma.

La demanda per replantejar el model 

Per tot plegat, a Arrels reclamen d’una vegada per totes que es repensi tot el model d’atenció al sensellarisme i apunten algunes mesures que caldria impulsar. D’entrada, exigeixen habitatge “més enllà dels recursos d'emergència temporals, amb perspectiva de drets i accés a una llar com a condicions indispensables”. També proposen a l'Ajuntament de Barcelona adaptar els recursos a les persones i habilitar espais petits “per tots els barris”, que permetin deixar de dormir al carrer de manera ràpida.

A més, insten a la Generalitat i al govern de l’Estat espanyol a aprovar i implementar les estratègies per a l’abordatge del sensellarisme, unes polítiques que, diuen, “ continuen aturades”. Finalment, demanen als municipis que atenguin totes les persones que viuen al carrer i que col·laborin entre ells.

Des que es va decretar l’estat d’alarma, Arrels ha visitat més de 250 persones, ha ofert serveis bàsics a 350 i ha garantit allotjament estable a més de 200. També ha activat dos projectes per fer front a l'emergència: un nou equip de carrer de caràcter assistencial que està arribant a 140 persones que dormen a l'Eixample, Sants i Ciutat Vella; i un servei d'orientació telefònica que ja ha atès 140 trucades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article