El 31% dels progenitors catalans han viscut situacions de tensió o conflicte amb els seus fills durant el confinament

Save the Children posa mascaretes en fotos infantils de Quim Torra i Pere Aragonès per demanar-los que prenguin mesures

El 31% dels pares i mares catalans han viscut situacions de tensió o conflicte amb els seus fills durant el confinament i el 25% ha perdut els nervis en alguna ocasió, arribant a cridar o insultar el menor, segons una enquesta de Save the Children.

L'entitat adverteix d'un possible augment de la violència contra la infància durant el confinament, i assenyala que l'estat emocional i psicològic dels infants també s'ha vist afectat en l'emergència ja que gairebé un 18% dels menors se sent deprimit tots o gairebé tots els dies. Per denunciar “la falta de compromís polític amb les famílies en situació de pobresa” han posat en marxa una campanya on apareixen fotos infantils de polítics com Quim Torra i Pere Aragonès amb mascareta.

L'enquesta, que s'ha fet a 1.834 pares i mares d'Espanya entre el 17 i el 27 d'abril, revela que 4 de cada 10 famílies enquestades a Catalunya han perdut la feina de manera temporal i 1 de cada 10 de manera permanent. Gairebé la meitat ha patit una retallada del seu sou temporalment.

La investigació de Save the Children també assenyala que un 76% de les famílies creu que les tasques escolars durant aquest confinament haurien de tenir més suport dels professors i 6 de cada 10 consideren que es fan pesades perquè el nen o nena està desconcentrat o desanimat.

En aquest sentit, un 18,5% dels pares i mares enquestats assenyala que el confinament podria suposar que els seus fills o filles suspenguessin; més de la meitat creu que l'aïllament social suposarà que aprenguin menys; i un 10,6% pensa que podria suposar que els seus fills repeteixin curs.

Sobre el temps que els menors passen davant la pantalla, l'ONG destaca que més de la meitat dels nens i nenes assenyala que per divertir-se durant el confinament juga sol amb l'ordinador o la consola i un 60,9% passa el temps navegant per internet. Un 18,3% dels infants juga online amb desconeguts, fet que els pot fer més vulnerables a patir alguna forma de violència online com el ciberassetjament, l’exposició involuntària a material sexual o violent, o fins i tot grooming.

La campanya #QueNingúQuediEnrere interpel·la líders polítics diversos. A més del president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, apareix el president espanyol, Pedro Sánchez, o altres líders polítics com Pablo Iglesias, Pablo Casado o Santiago Abascal.

En tots els casos s'han modificat fotos d'infantesa per incorporar una mascareta. Aquetses imatges les sostenen infants que fan preguntes als líders polítics. Per exemple, una nena d'11 anys pregunta a Torra què passarà amb la seva família si els seus pares perden la feina i un nen de la mateixa edat qüestiona a Aragonés qui es quedarà amb ell si els seus pares han d'anar a treballar i ell encara no pot anar a l'escola.

Assegurar ingressos i protegir les famílies 

Les mesures que planteja Save the Children fan referència a assegurar ingressos i protegir les famílies amb fills a càrrec, protegir els infants de la violència i assegurar el dret a l'educació i evitar la bretxa educativa.

Entre les mesures hi ha la reclamació d'un increment del complement per fill a càrrec de 100 euros a 200 euros per fill, i per a les famílies monoparentals augmentar-lo fins a 250 euros. També consideren que cal rebaixar l’edat d’accés a la Renda Garantida de Ciutadania als 18 anys enlloc dels 23.

Aposten per un fons específic per a la infància amb ajudes d'emergència social per a famílies amb fills a càrrec que no puguin acollir-se a mesures de caràcter laboral per no poder justificar ingressos previs a la crisi. També insten a l'establiment d'un acord amb les empreses privades de llum, aigua, gas i telecomunicació per cancel·lar els pagaments de les famílies més vulnerables.

Per protegir els infants de la violència demanen fer una campanya de difusió als mitjans de comunicació mostrant públicament “la tolerància zero contra la violència contra la infància” en les situacions “especialment propícies a generar estrès i violència en el si de la família”. Reclamen adaptar el telèfon d’Infància Respon a la situació d'aïllament creant un xat de WhatsApp i posar en marxa una formació en criança positiva en els cursos de preparació al part.

Per assegurar el dret a l'educació i evitar la bretxa educativa consideren que cal crear un programa ampli de suport i reforç a centres educatius i a alumnat desfavorit, incloent tant professorat i inversions extra en centres educatius amb estudiants vulnerables, com a tutories de reforç en grup petit en horari extraescolar. També reclamen reforçar el sistema de beques i ajudes a l'estudi i garantir la gratuïtat del material escolar, incloent els dispositius electrònics, perquè tots els alumnes tinguin les eines per seguir les classes que siguin presencials o telemàtiques.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article