Els serveis d’atenció a infants i joves reprendran la presencialitat amb els casos agreujats en el confinament

Els centres oberts podran iniciar sessions amb petits grups de fins a cinc persones en Fase 2


Els serveis d'intervenció socioeducativa i els centres oberts, així com l'atenció dels Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, podran començar a atendre presencialment en Fase 1 i ho faran prioritzant les situacions de vulnerabilitat agreujades durant el confinament. Així consta al Pla de desconfinament dels serveis d'atenció a la infància, l'adolescència i la joventut aprovat aquest diumenge pel Procicat, on s'especifica que es continuarà prioritzant l'atenció telemàtica però podran iniciar l'atenció presencial en les situacions més complexes. També es recuperaran progressivament les tasques d'adopció que havien quedat aturades i l'obertura dels albergs de la Generalitat.

Així, els centres oberts i els serveis d'intervenció socioeducativa iniciaran en Fase 1 entrevistes individuals amb adolescents d'entre 14 i 17 anys amb cita prèvia, prioritzant la vulnerabilitat per establir un pla de treball per a l'estiu i detectar necessitats no cobertes. També es donarà cita a famílies amb infans o adolescents a les que s'ha detectat un increment de la vulnerabilitat durant el seguiment telemàtic. En aquest cas, es prioritzarà els infants de quatre a 15 anys “per compensar” el tancament de les escoles.

No serà fins a la Fase 2 que es podran iniciar sessions amb petits grups d'infants i adolescents, de tres a cinc màxim, depenent dels espais de que disposi el servei i garantint una ocupació màxim d'un terç de la capacitat. El document estableix que es podran aprofitar aquestes sessions "per oferir esmorzars o berenars" en funció de l'horari de les sessions. En la Fase 2, aquests serveis també podran iniciar el treball comunitari presencial. Pel que fa a la Fase 3, aquests equipaments podran fer activitats de lleure educatiu i esportiu seguint els protocols establerts específicament pel Procicat.

Atenció de casos urgents i greus

El Pla de desconfinament dels serveis d'atenció a la infància, l'adolescèncai i la joventut estableix també que els Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA) aniran recuperant les seves funcions progressivament. Aquests serveis van ser declarats essencials i durant el confinament han cobert l'activitat més urgent i greu. A partir de Fase 1 però podran finalitzar els estudis urgents, assessorar els serveis socials sobre nous casos que hagin pogut entrar i contactar amb el jutjat de referència per conèixer si hi ha casos urgents arran del confinament i possibles problemàtiques familiars que hagin pogut sorgir, com divorcis o custòdies compartides.

També es podran reprendre les atencions domiciliàries dels casos en que s'ha detectat un empitjorament de les situacions greus durant el confinament, les visites als infants i adolescents acollits en centres residencials i revisar els règims de visites per si s'han de fer modificacions a partir de la Covid-19.

En la Fase 2, aquests serveis hauran de finalitzar els estudis de més de sis mesos d'expedients de desemparament que no són de caràcter urgent, reprendre les visites presencials per al seguiment de casos i la planificació i coordinació amb la resta de xarxa per a la sortida dels nois tutelats que assoliran la majoria d'edat en breu. En la Fase 3, tornaran a fer-se les funcions terapèutiques amb les famílies en els casos en que els equips ja oferissin aquest servei abans de la crisi sanitària.

En línies similars, s'aniran recuperant les tasques per tal de posar en marxa els processos d'adopcions i d'integració familiar en família extensa. Per últim, el document estableix l'obertura dels albergs juvenils de la Generalitat en Fase 2 sempre i quan es permeti l'ús de zones comunes i ho farien aquells que complissin amb els requeriments d'ocupació. Els que no compleixin les característiques no podran obrir fins a la Fase 3. En tots els casos, es proposa una obertura mínima de 20 persones per minimitzar l'impacte econòmic i sense barrejar usuaris. A més, només es comercialitzarien habitacions i no llits en habitacions compartides.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article